Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Χιλιάδες αγρότες χωρίς φθηνό ρεύμα

Για αδικία που πρέπει να αποκαταστήσει άμεσα η κυβέρνηση κάνουν λόγο οι Ο. Τελιγιορίδου και Σ. Αραχωβίτης

Εκτός μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού μένει μεγάλος αριθμός αγροτών λόγω οφειλών στο Δημόσιο, τη στιγμή που το υψηλό ενεργειακό κόστος επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής και ενώ ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που εντείνουν οι επιπτώσεις τής πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, η κυβέρνηση Ν.Δ. έχει ήδη αυξήσει το κόστος τού ρεύματος και για τους αγρότες, οι οποίοι, όπως και τα νοικοκυριά, υπέστησαν ανατιμήσεις 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο 2019, που εκμηδένισαν τη μείωση ΦΠΑ στο 6% (από 13%) που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον χρεώνονται και με ρήτρα αναπροσαρμογής που συνεπάγεται αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας.

Ως μοναδική ελάφρυνση στο ενεργειακό κόστος εμφανίστηκε η ένταξη της αγροτικής δραστηριότητας στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (απόφαση ΥΠΕΝ Ιουλίου 2020), που όμως στην πράξη αποκλείει χιλιάδες παραγωγούς και αγροτικές επιχειρήσεις από τον χαμηλότερο συντελεστή ΕΤΜΕΑΡ, καθώς δεν ισχύει στην περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη  Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη του

Η απόφαση

Ειδικότερα, βάσει της απόφασης (3152/30.07.2020) εξαιρούνται από τις μειωμένες χρεώσεις “δυνητικοί δικαιούχοι με εκκρεμείς φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις έναντι του κράτους ή των δημοτικών αρχών εκτός εάν έχουν αναπρογραμματιστεί ή αναβληθεί τέτοιες εκκρεμείς υποχρεώσεις”.

Όσοι δεν μπορούν λόγω χρεών να υπαχθούν στο μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ θα κληθούν να πληρώσουν 17 ευρώ / μεγαβατώρα (χρέωση βάσης), έναντι μειωμένης χρέωσης 9,01 ευρώ / μεγαβατώρα, όπως προβλέπεται για την αγροτική χρήση χαμηλής και μέσης τάσης από το 2019 και μετά.

Ερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Για αδικία που πρέπει να αποκαταστήσει άμεσα η κυβέρνηση κάνουν λόγο οι Ο. Τελιγιορίδου και Σ. Αραχωβίτης, από τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., και ο Σ. Φάμελλος, από τον Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή που συνυπογράφουν άλλοι 26 βουλευτές του κόμματος. Αναφέρονται στα ανωτέρω και μιλούν για απαράδεκτη συσχέτιση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ με οφειλές στο Δημόσιο που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και αυξάνει το κόστος παραγωγής τους, ενώ είναι γνωστές οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Αυγή