Λαϊκή Ενότητα Έβρου: Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Θα χάσουν μόνο όσοι θέλουν πολυτέλεια…

Αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου της Λαϊκής Ενότητας για οργανωμένη επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα έγινε στην Αλεξανδρούπολη σήμερα. Στη συνέντευξη τύπου βρέθηκε ο τ. βουλευτής Καβάλας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε. Ηλίας Ιωαννίδης μαζί με μέλη της ΛΑ.Ε. Έβρου Κώστα Πανταζίδη και Λεωνίδα Χέλη.

Στην εισαγωγή του στο θέμα, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στα γεγονότα που έφεραν τη ρήξη με τον Σύριζα, αφήνοντας αιχμές για το ποιοι είναι αριστεροί και ποιοι όχι. “Εμείς μιλάμε για ρήξη αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι θέλει πάρα πολύ δουλειά. Εμείς δεν μιλάμε για ρήξη όπως ο Σύριζα που έκανε κωλοτούμπα”,  είπε μεταξύ άλλων.

Τα στελέχη με αφορμή την παρουσίαση οργανωμένου σχεδίου από τον Κ. Λαπαβίτσα χθες στην Αθήνα, απάντησαν σε ερωτήσεις για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον όλων των δημοσιογράφων τοπικών μέσων που βρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου, ήταν έντονο και οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή. Από τις απαντήσεις των στελεχών της ΛΑΕ προέκυψαν τα εξής βασικά σημεία για τη διαδικασία επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

 • Προετοιμασία της χώρας σε 1-2 μήνες
 • Αποχώρηση από την ευρωζώνη, εθνικοποίηση των τραπεζών
 • Κυκλοφορία νέου νομίσματος με αρχική ισοτιμία 1 προς 1. Δεν θα αλλάξει τίποτα σε μισθούς και συντάξεις.
 • Η χώρα θα διαθέτει συναλλαγματικό απόθεμα από ταμείο για έκτακτες ανάγκες το οποίο ήδη διαθέτει 12 δις ευρώ
 • Η χώρα ακόμα και σήμερα εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει. Δεν θα υπάρξουν έντονα προβλήματα με τις εισαγωγές
 • Σταδιακή υποτίμηση του νομίσματος έως 30% καθώς η χώρα θα μπαίνει ήδη σε τροχιά ανάπτυξης. Η κατανάλωση εγχώριων αγαθών θα ενισχυθεί και η παραγωγή θα αυξηθεί.
 • Σεισάχθεια. Διαγραφή μεγάλου μέρος των χρεών των πολιτών
 • Το εθνικό νόμισμα θα απογειώσει τον τουρισμό και θα μπορεί να πάρει μπρος η βιομηχανία, η μεταποίηση, η παραγωγή.
 • Κανένα πρόβλημα με τις εξαγωγές προϊόντων καθώς αυτές θα τονωθούν
 • Σύστημα ελέγχου της υποτίμησης για να μη χάνουν οι πολίτες την αγοραστική τους δύναμη
 • Πρόβλεψη πληθωρισμού το πολύ έως 10%
 • Ειδική μέριμνα για τα δάνεια πολιτών σε ξένο νόμισμα
 • Κανένα πρόβλημα με την ασφάλεια της χώρας, κανένας πανικός. Η περίοδος προσαρμογής θα διαρκέσει το πολύ 8 μήνες
 • Η χώρα θα κινηθεί νομικά με όπλο το πόρισμα της επιτροπής χρέους και τις παραδοχές των ίδιων των δανειστών για κήρυξη του χρέους ως παράνομου και απεχθούς.
 • Η χώρα θα “απελευθερωθεί” και θα μπορεί να έχει απευθείας συνεργασίες με χώρες που σήμερα δεν μπορεί (π.χ Ρωσία)
 • Οι επιδοτήσεις και ενισχύσεις της Ε.Ε πιθανώς θα παγώσουν. Η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτεί μόνη της τα έργα της καθώς θα κόβει το δικό της νόμισμα και θα έχει απόλυτο έλεγχο της πολιτικής της. Η Ελλάδα σήμερα δεν λαμβάνει μόνο χρήματα από την Ε.Ε αλλά και δίνει. Αν οι επιδοτήσεις διακοπούν η χώρα δεν θα δίνει πίσω τίποτα.
 • Οι τράπεζες θα μπορούν να δανειοδοτούν την εσωτερική ανάπτυξη
Διαβάστε ακόμη  Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται λασποβροχές και καταιγίδες – Μέχρι 26 βαθμούς η θερμοκρασία

Τα στελέχη της ΛΑΕ τόνισαν έντονα ότι είναι μύθοι τα περί κινδύνου της ασφάλειας της χώρας καθώς και τα περί νομίσματος που δε θα έχει καμία αξία. Όπως είπαν τα πράγματα δεν θα είναι ιδανικά τον πρώτο καιρό αλλά δεν θα είναι χειρότερα από αυτό που βιώνουν οι πολίτες εδώ και χρόνια με οικονομικά μεγέθη που είναι χειρότερα από την περίοδο της κατοχής.

Η ΛΑΕ τόνισε επίσης ότι σήμερα η Ε.Ε επιβάλλει πολιτικές που πνίγουν την ελληνική οικονομία ενώ τα στελέχη εκτίμησαν ότι το σχέδιο για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν είναι ούτε ουτοπικό ούτε αδύνατο όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Οι πολίτες δέχτηκαν τα capital controls και τις πολιτικές εξόντωσης μέσω των μνημονίων, έχουν την ωριμότητα να κατανοήσουν ότι οι λίγοι μεταβατικοί μήνες θα φέρουν πραγματική ελπίδα στη χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Χέλης επεσήμανε με νόημα ότι μόνο αυτοί που ενδιαφέρονται για εισαγόμενα προϊόντα πολυτελείας, έχουν να χάσουν από το εθνικό νόμισμα και αυτό όχι για πολύ καθώς η οικονομία σε μερικά χρόνια θα έχει επανέλθει και όποιοι ενδιαφέρονται για την πολυτέλεια…θα μπορούν να την έχουν. Για τα χαμηλά στρώματα το εθνικό νόμισμα όχι μόνο δε θα επιδεινώσει την κατάσταση αλλά σύντομα θα φέρει ανακούφιση.

Αναφορικά με τις πιθανές συνεργασίες της ΛΑΕ για τις εκλογές, τα στελέχη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Πλεύση ελευθερίας ενώ δεν αποκλείστηκαν συνεργασίες και με άλλες δυνάμεις που έχουν έστω κάποια στοιχεία που τους ενώνουν (π.χ ΕΠΑΜ).  Αποκλείστηκε πάντως κάθε συνεργασία με τον σημερινό Σύριζα ακόμα κι αν η σημερινή κυβέρνηση αποφάσιζε να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές.

Τα στελέχη είπαν ακόμα ότι σύντομα η Λαϊκή Ενότητα θα αρχίσει καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου και θα γίνουν επισκέψεις κεντρικών στελεχών στην Περιφέρεια.