Με τις λέξεις φαίνεται πως παίζουν κάποιοι για άλλη μια φορά…παρουσιάζοντας ως επιτυχίες, έργα που βρίσκονται σε χαρτιά ως εκθέσεις και που ούτε χρήματα υπάρχουν για να γίνουν ούτε και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν… Ποιός δε θυμάται το περσινό καλοκαίρι όταν η κυβέρνηση αφού πρώτα έκλεισε τις τράπεζες και έστησε ένα δημοψήφισμα που αποδείχτηκε φαρσοκωμωδία, μας ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα άλλα που πέτυχε είναι να εξασφαλίσει πολλά δις ευρώ από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ… το οποίο μας φέρνει την ανάπτυξη από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά ακόμα… μόνο που εμείς δεν την βλέπουμε.
Και ενώ οι περισσότεροι πολίτες ακούγοντας ότι έργα σημαντικά και για την Αλεξανδρούπολη εντάσσονται στο πακέτο Γιούνκερ… και είναι ώριμα για να εγκριθούν, νομίζουν ότι τα χρήματα για τα έργα αυτά θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση… Είναι όμως έτσι; Φυσικά και όχι… Πρόκειται για σχέδια, για μελέτες που κατατίθενται ως προτάσεις και από εκεί και πέρα…αναζητούνται επενδυτές! Στις επενδύσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει ως ένα βαθμό και η Ε.Ε όμως κατά βάση για να προχωρήσουν θα πρέπει να βρεθούν τα λεγόμενα funds που θα ρίξουν το ζεστό χρήμα. Στα funds αυτά συνήθως συμμετέχουν και τράπεζες. Εδώ φυσικά γεννάται το ερώτημα ότι ακόμα και αν υπάρχουν επενδυτές (πέρα από την φαντασία των πολιτικών εξαγγελιών που βλέπουν συνεχώς επενδυτές να έρχονται), που θα ανήκουν τα έργα αυτά; Ας πάρουμε για παράδειγμα την σιδηροδρομική Εγνατία. Ας υποθέσουμε ότι το Χ fund επενδύει χρήματα για την κατασκευή της… Πως θα πάρει πίσω τα χρήματα του συν το κέρδος που θα πρέπει να έχει; Από την εκμετάλλευση του έργου φυσικά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με παράλληλη αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.
Μάλιστα ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα το Σαββατοκύριακο ότι τα πολυδιαφημιζόμενα αυτά “έργα”… έχουν αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων αναζητώντας χρηματοδότηση. Για ακόμη μια φορά λοιπόν…αναμένουμε τους επενδυτές που εδώ και χρόνια έρχονται αλλά ποτέ δε φτάνουν.
Το πακέτο Γιούνκερ δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων, μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων, δήλωνε πριν λίγο καιρό σε εφημερίδα των Αθηνών, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα αναζητώντας την συγκεκριμένη πύλη βρήκαμε πράγματι και τα έργα που αφορούν την Αλεξανδρούπολη… Η πύλη αυτή λειτουργεί ως σελίδα “αγγελιών” για μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές… Για άλλη μια φορά είναι εμφανής η κατάντια της πολιτικής ζωής του τόπου που παρουσιάζει ως “επιτυχίες”, συμφωνίες που στην ουσία καταλήγουν σε σελίδες επενδυτικών αγγελιών… που μάλιστα αν ποτέ ευδοκιμήσουν μπορούν να φέρουν επενδυτές από οπουδήποτε, οι οποίοι θα έχουν στο χέρι τα κλειδιά της χώρας, έχοντας ουσιαστικά την κυριότητα ή το μεγαλύτερο μέρος της κυριότητας, σε λιμάνια, σιδηροδρόμους, ενεργειακά έργα κτλ.
Πέραν αυτών, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε οποιονδήποτε λογικό οικονομολόγο να μας εξηγεί πως τα έργα αυτά θα τονώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αν τα έργα αυτά γίνουν ποτέ (καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα περισσότερα δεν θα γίνουν ποτέ γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός για να επενδύσει στην σημερινή Ελλάδα), σε τι ακριβώς θα τονώσουν την ελληνική οικονομία; Θα αυξηθεί η πρωτογενής παραγωγή; Θα δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας; Η μήπως θα εξυπηρετήσουν γειτονικές χώρες να μεταφέρουν τα ήδη φθηνότερα προϊόντα τους ακόμα πιο φθηνά, σβήνοντας εντελώς την όποια παραγωγή έχει απομείνει στη βόρεια Ελλάδα; Εκτός κι αν οι υπερεγκέφαλοι των Αθηνών (επικουρούμενοι από τοπικούς υπερεγκέφαλους), θεωρούν ότι η Θράκη και η Μακεδονία δεν έχουν παραγωγή γιατί δεν έχουν σύγχρονο σιδηρόδρομο και εμπορικά λιμάνια…και νομίζουν ότι αν γίνει η σιδηροδρομική εγνατία, θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν οι επιχειρήσεις σαν μανιτάρια. Στη χώρα αυτή προφανώς τα ανέκδοτα γίνονται πολιτικές που εξαγγέλονται ως επιτυχίες και οι επενδυτές έρχονται με μικρές αγγελίες… Θα μπορούσε να μπει μια και μόνο αγγελία για να βγουν από τον κόπο όλοι αυτοί που μας φέρνουν την ανάπτυξη. “Πωλείται χώρα”.