Λίγες σκέψεις για το ΕΣΥ με αφορμή βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.

(Άρθρο Γνώμης του Θανάση Μανανά)

Η επιστροφή σε μια ψεύτικη κανονικότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας και η ψευδεπίγραφη αριστεία της Κυβέρνησης.

Με αφορμή βίντεο που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από πολίτη ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η τεράστια προσφορά του νοσηλευτικού προσωπικού της Αλεξανδρούπολης οι τεράστιες ανάγκες για νοσηλευττικό προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας και ταυτόχρονα η αδιαφορία της διοίκησης και του υπουργείου υγείας για την υγεία των ίδιων των πολιτών αυτής της χώρας.

Εδώ και περίπου 3  χρόνια, οι άνθρωποι παγκοσμίως και κατά συνέπεια και οι πολίτες της Ελλάδας, βιώνουν μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η όποια μολονότι προσπάθησε να αντιμετωπιστεί μέσω των εμβολίων κατά της πανδημίας του COVID-19, φαίνεται πως τελικά, είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει.

Ο COVID-19 και η πανδημία η οποία δημιουργήθηκε, μέσω της ταχείας εξάπλωσης του, δεν απειλεί μόνο την ζωή των πολιτών, αλλά διαταράσσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινωνική συνοχή, μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες που έχει δημιουργήσει ως τώρα ο άνθρωπος.

Επί δύο περίπου χρόνια οι πολίτες στην Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρά και ταυτόχρονα αντικρουόμενα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της νόσου.

Μέτρα τα οποία οδήγησαν μεγάλο τμήμα των σύγχρονων κοινωνιών μας, στην πλήρη απομόνωση, υπό την σκιά του φόβου για αυτήν την άγνωστη και αόρατη απειλή.

Οι πολίτες διαρκώς ακούγανε την επιτροπή εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας να τους εφιστούν την προσοχή και φυσικά την φράση ότι οι «Επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες»

Ενώ παράλληλα εκείνη την περίοδο, δεν συνέβη τίποτα ουσιαστικό, έτσι ώστε να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Ελλάδα. Την περίοδο που το Ε.Σ.Υ δέχθηκε μία πολύ σκληρή και ανηλεή πίεση, από τα κρούσματα της νόσου, τα όποια ήταν διαρκώς αυξανόμενα και ταυτόχρονα η ανάγκη διασωλήνωσης των πολιτών αυξανόταν και αυτή, δεν έγινε καμία πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. Ενώ μάλιστα με εντολή της κυβέρνησης οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε αναστολή και απομακρύνθηκαν από την ενεργό άσκηση του λειτουργήματος τους. Ξεχνά ο κ. Μητσοτάκης όμως ότι όλο μαζί το υγειονομικό προσωπικό (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), επί μήνες ολόκληρους, ήταν αυτοί που στήριξαν ένα σύστημα υγείας και έβαλαν πλάτες σε αυτό και πριν αυτό καταρρεύσει του δώσανε το φιλί της ζωής.

Ενώ λοιπόν αυτές οι δύο κρίσιμες εβδομάδες παρήλθαν πολλές φορές από τότε και οι πολίτες επέστρεψαν στην κατά τα φαινόμενα κανονικότητά τους. Μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας στην χώρα μας, μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριακού Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στο τιμόνι αυτής της χώρας. Μετά από περισσότερους από 30.000 νεκρούς, λόγω κορωνοιού στην χώρα μας… Δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση στην Δημόσια Υγεία, όχι τουλάχιστον αυτός που θα επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ε.Σ.Υ.

Οι πολίτες στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα, έχουν βιώσει τον απόλυτο εξευτελισμό από το σύστημα υγείας της ίδιας τους της χώρας και εξακολουθούν, από ένα σύστημα υγείας άκρως υποστελεχωμένο που παραπαίει και με τις δομές δημόσιας υγείας στην Ελλάδα να μην μπορούν να υποστηρίξουν και να συγκρατήσουν πλέον την άριστη διακυβέρνηση την Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα όπου εν πολλοίς η πρωτοφανής αυτή υγειονομική κρίση, που δημιούργησε ο COVID-19, αντιμετωπίζεται μέσω του εμβολιασμού των πολιτών, εκφράζονται φόβοι για σενάρια που κάνουν λόγο για 400 διασωληνωμένους πολίτες στην Ελλάδα έως το τέλος του Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον Real Fm 107,1 επεσήμανε ότι τα κρούσματα θα ανέλθουν στα 23.000 – 25.000 έναντι 13.000 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει διπλασιασμός μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. «Μετά από αυτή την περίοδο περιμένουμε την φάση αποκλιμάκωσης», τόνισε ο  καθηγητής. Στην συνέχεια τόνισε ότι τον Αύγουστο η κατάσταση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας στις χώρες από τις οποίες θα έρθουν στην χώρα μας οι τουρίστες για διακοπές, εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ήδη οι οι εισαγωγές σε απλές κλίνες και ΜΕΘ αυξάνονται και δεν αποκλείεται αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, ως το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να έχουμε έως και 400 εισαγωγές σε κλίνες και ΜΕΘ με ανάγκη για διασωλήνωση.

Οι δομές δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, φαίνεται πως αδυνατούν να απορροφήσουν την πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας και βρίσκεται αντιμέτωπο με την επούλωση των πληγών του. Πληγών που προέκυψαν κατά την παρατεταμένη και κρίσιμη περίοδο της αυξανόμενης πίεσης, που δέχθηκαν τα νοσοκομεία της χώρας.

Φαίνεται πως ακόμη και αν ο κορωνοϊός ως πρόβλημα με κάποιο μαγικό τρόπο ξεχαστεί, οι καταστροφικές συνέπειες που άφησε πίσω του στις δομές δημόσιας υγείας της χώρας, παραμένουν εδώ και προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται.

Προβλήματα που οφείλονται στην μεγάλη υποστελέχωση, με την οποία το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπο καθώς και με την εξάντληση στην οποία έχει περιέλθει το προσωπικό που παρέμεινε εκεί (οι εμβολιασμένοι).

Στο βίντεο που ακολουθεί, είναι διάχυτη η αγανάκτηση ενός πολίτη, ενός νοσηλευόμενου ανθρώπου, αναφορικά με την αδιαφορία, την έλλειψη φροντίδας και επαγγελματισμού, μέσα σε θάλαμο COVID του Γ.Π.Ν.Ε. και συγκεκριμένα από θάλαμο COVID στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Τελικά ποια είναι η επιστροφή στην κανονικότητα την οποία οραματίζεστε;;

Πόσα κρίσιμα διβδόμαδα θα πρέπει να περάσουν, έτσι ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν σε αυτήν την «κανονικότητα»;;

Εικόνες ντροπής σε ένα βίντεο λίγων μόλις δευτερολέπτων, καταδεικνύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το όραμα της Κυβέρνησης για την Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα και την ψευδεπίγραφη αριστείας της.