Λίγο καλύτερη, αλλά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Δαδιά 

Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα

Πηγη Γνωμη

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται και σήμερα στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, όπου για πέμπτη ημέρα επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το βόρειο τμήμα προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας εξελίσσεται καλά, καθώς λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της, ενώ μικρή “βοήθεια” παρείχε η μικρής διάρκειας βροχόπτωση στην περιοχή. Το μέτωπο στο βορειοανατολικό τμήμα προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο επίσης βελτιώθηκε, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής. Βελτιωμένο είναι και το ανατολικό μέτωπο προς Λυκόφη.
Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Δεν έχει όμως θιχτεί η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Στη Δαδιά ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή είχε σύσκεψη με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Δασικές Υπηρεσίες, την ΕΛ.ΑΣ. και το Στρατό. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ήταν δύσκολη η βραδιά που πέρασε καθώς σημειώνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις και με μεγάλη προσπάθεια από όλους και σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία.
Σήμερα το πρωί έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής, και αποφασίστηκε να επιχειρήσουν στο νοτιοδυτικό μέτωπο νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες και να οριοθετηθεί η περιοχή.
«Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Διαβάστε ακόμη  Απόσοτολος Δαβής: Στηρίζουμε απόλυτα την μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Θράκης "Σαν Παραμύθι"