Κατά πολύ μικρότερος θα είναι ο αριθμός των δρομολογίων στις άγονες αεροπορικές γραμμές, καθώς επίσης και ο αριθμός των επιδοτούμενων θέσεων, αφού η ετήσια επιδότηση θα ανέλθει σε 14,6 εκατομμύρια ευρώ από περίπου 47 εκατομμύρια που προέβλεπαν οι προηγούμενες συμβάσεις. Τις αλλαγές είχε ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος σε αεροπλάνα που μέχρι τώρα πηγαινοέρχονταν μόνο με… το πλήρωμα αλλά και σε γραμμές που εξυπηρετούσαν περισσότερους του ενός προορισμού και έκαναν έως και δέκα προσαπογειώσεις ανά δρομολόγιο. Είχε υπογραμμίσει μάλιστα ότι επιδοτούνταν σχεδόν οι διπλάσιες από τις απαραίτητες θέσεις, δηλαδή 1.080.051 θέσεις, ενώ μετακινήθηκαν 565.667 επιβάτες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, σε αρκετά δρομολόγια είχαν επιδοτηθεί περισσότερες θέσεις από τον συνολικό αριθμό των ταξιδιωτών.
Σε ό,τι αφορά την γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σητεία, οι επιβάτες ήταν 2.710 και οι θέσεις που πληρώνονταν ήταν 7.860…
Το σχέδιο δεν προβλέπει περικοπή στον αριθμό των άγονων αεροπορικών γραμμών, οι οποίες παραμένουν 28, ωστόσο, Σύμφωνα με Τα Νέα, η δραματική συρρίκνωση του οικονομικού αντισταθμίσματος και των επιδοτούμενων διαθέσιμων θέσεων των άγονων αεροπορικών γραμμών, επισημαίνουν κύκλοι του αεροπορικού κλάδου, «κάνει σχεδόν απαγορευτική τη συμμετοχή των εταιρειών» στον νέο διαγωνισμό που προκήρυξε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Κατά του συγκεκριμένου σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τάσσονται εκπρόσωποι από τον χώρο του τουρισμού αλλά και τοπικών κοινωνιών που προβλέπουν ότι οι δραστικές μειώσεις των δρομολογίων θα στερήσουν κυρίως από τα μικρά νησιά όχι μόνο τη δυνατότητα επικοινωνίας τους με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και πολύτιμα έσοδα από τον τουρισμό.
Οπως προκύπτει από την πρόσκληση για τον διαγωνισμό κάλυψης των δρομολογίων που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», η περίοδος θα είναι τετραετής. Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.