Λύση στο «και πέντε» για την ΕΒΖ;

Σε ένα σχήμα επενδυτών που αποτελείται από το fund «Innovation Brain» και ομάδα αγροτών φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» η Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να προχωρήσουν στην απόκτηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης, το μέλλον της οποίας, εδώ και πολλούς μήνες, είναι από αβέβαιο ως ζοφερό.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας που επικαλείται το voria.gr, τις τελευταίες ώρες, κι ενώ το μέλλον της βιομηχανίας κρέμεται από μία κλωστή, υπάρχουν νέες διαβεβαιώσεις για λύση. Σύμφωνα με αυτές, η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο μεγάλος πιστωτής της εταιρείας, είναι θετική στην πρόταση σχήματος επενδυτών, κάτι που αποτελεί βάση συμφωνίας.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για το Innovation Brain, με επικεφαλής τον Λούκας Φέκερ, και ομάδα αγροτών με την ονομασία Hellenic Farmers. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το εν λόγω σχήμα έχει καταθέσει proof of funds στην Πειραιώς, η οποία έχει αποδεχθεί ότι το επενδυτικό σχήμα διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξαγορά της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το επόμενο βήμα, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες, είναι το due diligence, δηλαδή η διαδικασία συλλογής και ανάλυσης στοιχείων και πληροφοριών, που όταν και εάν ολοκληρωθεί θα δώσει θετική έκβαση στην υπόθεση.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή τευτλοπαραγωγή, οι κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι θα εξασφαλιστεί μέσω ενός μεταβατικού σχήματος, υπό την Hellenic Farmers.

Μαυρίδη καταγγέλλει η παράταξη «Είναι στο χέρι μας»

Εντωμεταξύ, το θέμα της μετάταξης εργαζομένων της ΕΒΖ στο δημόσιο και συγκεκριμένα σε δήμους, έχει γίνει πολλή συζήτηση και στο Δήμο Ορεστιάδας. Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει την πρόθεσή της να προσλάβει τους περισσότερους υπαλλήλους, διεκδικώντας τους αντίστοιχους πόρους σε κεντρικό επίπεδο. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας με τον συνδυασμό «Είναι στο χέρι μας» Σάκης Παπανδρέου, στο συγκεκριμένο Δήμο, δεν «άνοιξε» ούτε μία θέση για τους εργαζόμενους της ζάχαρης.

Διαβάστε ακόμη  Ξεκίνησαν σήμερα οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια

«Τριάντα πέντε δήμοι και δύο περιφέρειες της χώρας «άνοιξαν» θέσεις για τους υπό μετάταξη εργαζομένους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Δήμοι από την Κρήτη έως το Διδυμότειχο, νησιωτικοί και ηπειρωτικοί δήμοι. Στους δήμους αυτούς ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο δήμος Ορεστιάδας, στον οποίο το φουγάρο του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας δεσπόζει στην είσοδο της πόλης της Ορεστιάδας και για δεκαετίες αποτέλεσε βασικό οικονομικό πυλώνα της περιοχής και εμβληματική παραγωγική μονάδα. Ούτε ΜΙΑ θέση για τους υπό μετάταξη εργαζόμενους δεν «άνοιξε» στο δήμο Ορεστιάδας, με ευθύνη του δημάρχου, Βασίλη Μαυρίδη, στον οποίο τη μία δεν άρεσε το «προσυνταξιοδοτικό», από την άλλη περίμενε διευκρινίσεις για τις ειδικότητες, τις διαδικασίες κ. α. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει… Σε ένα δήμο που η «ανεργία» χτυπάει κόκκινο και δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας ούτε «μισής» θέσης εργασίας, σε ένα δήμο που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Μαυρίδης «ανέκρουσε πρύμναν». Στο πρόσφατο (19 Μαρτίου 2019) δημοτικό συμβούλιο προέβη, και πάλι, σε μια σειρά «προφητείες» θέλοντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη στάση του απέναντι στους υπό μετάταξη εργαζομένους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Τον παραδίδουμε στην κρίση των εργαζομένων και των δημοτών. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ο κ. Μαυρίδης ‘εζυγίσθη εμετρήθη και ευρέθη ελλιποβαρής’».