Δεν πέρασε ένας χρόνος από τη λειτουργική υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου της Λεπτής από τριθέσιο σε διθέσιο, μόνο και μόνο γιατί ο αριθμός των μαθητών του υπολείπονταν, κατά δύο (2), του αριθμού που το αρμόδιο Υπουργείο έχει καθορίσει ως κατώτατο όριο για τα τριθέσια δημοτικά σχολεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαρία Γκουγκουσκίδου, επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω” .
“Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την υποβάθμιση εκείνη από όλους τους φορείς του Δήμου Ορεστιάδας, από το Δημοτικό Συμβούλιο, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της Λεπτής και άλλους, η υποβάθμιση συντελέστηκε.Εκφράσαμε τότε και εμείς την άποψή μας ότι η υποβάθμιση εκείνη έπρεπε να αποτραπεί, διότι θα μπορούσε πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Λεπτής” σημειώνει η ίδια.
Δυστυχώς έναν μόλις χρόνο μετά οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται, αναφέρει η κ. Γκουγκουσκίδου και τονίζει ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά έρχεται το Υπουργείο Παιδείας και παίρνει, με απόσπαση, από το δημοτικό σχολείο Λεπτής τον ένα από τους δύο δασκάλους της δύναμής του, αφήνοντάς το έτσι με έναν μόνο δάσκαλο.
“Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να τιμωρεί το σχολείο της Λεπτής με ουσιαστικό κλείσιμο, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των μαθητών του που το ίδιο το Υπουργείο επέφερε με την περυσινή απόφασή του.
Καταγγέλουμε την απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης και απαιτούμε την παραμονή και του δεύτερου εκπαιδευτικού στη δύναμη του δημοτικού σχολείου Λεπτής.
Η ύπαιθρος στη χώρα μας και ακόμα περισσότερο στην περιοχή μας καταρρέει, τα χωριά μας ερημώνουν. Οι εκάστοτε αποφάσεις μας σε σχέση με τα σχολεία του τόπου μας δεν είναι δυνατόν να έχουν ως μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των μαθητών. Τα σχολεία στην ύπαιθρο αποτελούν ζωντανό κύτταρο και στήριγμα των χωριών και το κλείσιμό τους επιφέρει ραγδαία κατάρρευση των τοπικών κοινωνιών.
Σε μια τοπική κοινωνία όπως αυτή της Λεπτής, στην οποία βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να εμφανίζεται δειλά μια ελπιδοφόρα επαναδραστηριοποίηση των νέων ανθρώπων της και μια διάθεση των κατοίκων της να αποτρέψουν την ερήμωση του τόπου τους, οι εκάστοτε διοικούντες οφείλουν να απέχουν από αποφάσεις που βάζουν ταφόπλακα στην προσπάθεια αυτή.”