Άρθρο Γνώμης του Μενέλαου Μαλτέζου

Σήμερα συζητείται και ψηφίζεται το Σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ με τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση».

Τα  πλημμυρικά φαινόμενα  στην Λεκάνη Απορροής του ποταμού Έβρου (EL10) είναι έντονα και διαρκή.

Μετά απο κάθε πλημμύρα έχουμε απομείωση της γόνιμης γεωργικής γης λόγο προσκόμισης φερτών υλικών στις πλημμυρισμένες παρέβριες περιοχές.

Οι αγρότες παραγωγοί της περιοχής ζητούν εκτός από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, την άμεση εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Απο τα πολλά υποσχόμενο σχέδιο ανάκαμψης δεν προβλέπεται ούτε Ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Έβρου.

Διαβάστε ακόμη  Σοκ για το Διδυμότειχο / Στην Αλεξανδρούπολη η λειτουργία της Σχολής Ψυχολογίας (;)

Επιπλέον ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή είναι η διαχείριση των φερτών υλικών που μεταφέρονται στην καλλιεργήσιμη γη με την υπερχείλιση των αναχωμάτων καθώς δεν προβλέπεται θεσμικά καμία σχετική διαδικασία για τη διακίνησή τους.

Οι αγρότες χωρίς την γη τους δεν θα μείνουν στο τόπο του να παράγουν.

Υπ’όψη το πρόβλημα της διαχείριςης των φερτών υλικών που μεταφέρονται στην καλλιεργήσιμη γη τέθηκε και στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρόσφατη επίσκεψη μετά τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα η αποκατάσταση γονιμότητας της γεωργικής γης.

*Ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι εκπρόσωπος των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία