Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που ξεκινά την Πέμπτη και θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 17 Απριλίου στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο).
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία μεγάλων ανακατατάξεων και έντονων κοινωνικών διεργασιών και αποτελεί ένα συνέδριο τομή με στόχο μια Νέα Αρχή που θα φέρει την πολιτική αλλαγή στη χώρα και θα εδραιώσει μια ισχυρή, προοδευτική και δίκαιη διακυβέρνηση.
Μέσα σε ένα νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος το κύμα των ανατιμήσεων ο πληθωρισμός η ενεργειακή κρίση η κλιματική αλλαγή
οι νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές της Ν.Δ που περιορίζουν δικαιώματα και διευρύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες , το συνέδριο πρέπει να εστιάσει στην παρουσίαση μιας ριζοσπαστικής ρεαλιστικής πρότασης που θα αποτελέσει το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης .
Τα επίδικα του συνεδρίου που πρέπει να απαντηθούν αφορούν τη δομή, την στρατηγική και τη λειτουργία του κόμματος που θα καθορίσουν φυσικά και τον ρόλο του στις πολιτικές εξελίξεις.
Φυσικά πολλά από αυτά τα συζητήσαμε ήδη, με σχεδόν ομόφωνη αποδοχή των «Θέσεων» και του κυβερνητικού απολογισμού, καθώς είμαστε το μοναδικό κόμμα που κάναμε δημόσιο απολογισμό έργου και αυτοκριτική. Πέραν όμως , των επιμέρους διαφορών και αποχρώσεων στην αξιολόγηση, η διαδικασία αυτή ανέδειξε ως πολιτικό-οργανωτικό διακύβευμα του συνεδρίου τις νέες καταστατικές καινοτομίες και ρυθμίσεις.
Κομβικής σημασίας είναι η πρόταση του σ. Αλ. Τσίπρα- για την οποία θα αποφασίσει το Συνέδριο – που κινείται σε αυτό το πλαίσιο και προβλέπει:
– Συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία
– Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος.
– Θητείες στελεχών σε Βουλή – ευρωβουλή – Κεντρική Επιτροπή
– Ισότητα φύλων στη Κεντρική Επιτροπή
– Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας/πειθαρχικές κυρώσεις
Αναμφίβολα το θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι ότι το συνέδριο γίνεται σε μια ιστορικά κρίσιμη συγκυρία. Ο πόλεμος φέρνει τα πάνω κάτω και ενεργοποιεί επικίνδυνες δυναμικές που κανείς
δεν ξέρει πού θα μας βγάλουν. Την ίδια στιγμή, η καταπονημένη από τις διαδοχικές κρίσεις ελληνική κοινωνία βλέπει με απόγνωση το φάσμα ενός νέου κύκλου φτωχοποίησης. Στο πολιτικό πεδίο, η νέα εσωτερική υποτίμηση μέσω των πληθωριστικών πιέσεων αυτή τη φορά και μια σειρά από αντικοινωνικές πολιτικές επιλογές της Ν.Δ. (λχ. στην Ενέργεια ( ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ), στη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στη Υγεία, κ.λ.π ) οδηγούν σε συντηρικοποίηση μερίδα των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και στην άνοδο του ακροδεξιού δημόσιου λόγου. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τον τρόπο να συζητήσουμε και να λύσουμε όσο μπορούμε πιο ενωτικά και προωθητικά θέματα που κυριάρχησαν στον προσυνεδριακό διάλογο , έτσι ώστε τα κεντρικά μηνύματα του συνεδρίου να είναι εξωστρεφή, να απευθύνονται στην κοινωνία και να καθιστούν ακόμη πιο σαφές το σχέδιό μας για την προοδευτική διακυβέρνηση και το πρόγραμμά της.
Δεσμεύσεις ριζοσπαστικές που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής της των συμπολιτών μας και θα διαμορφώσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα την μετατρέψουν σε πολιτική πλειοψηφεία.
1. Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
2. Αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών.
3. Στήριξη των ΜμΕ.
4. Ενίσχυση κοινωνικής προστασίας (ΕΣΥ – συντάξεις).
5. Στήριξη της νέας γενιάς (Παιδεία/Πρόγραμμα στέγης) αλλά και το
όραμα για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – πράσινη μετάβαση.
6. Εξάλειψη των διακρίσεων φύλλου.
Συντρόφισσες και σύντροφοι χρέος μα είναι να κάνουμε την απόγνωση της κοινωνίας ελπίδα.
Μενέλαος Μαλτέζος,
Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Ελέγχου
Του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς -Προοδευτική Συμμαχία