Μ. Μαλτέζος: Το κόστος της ενέργειας «γονατίζει» νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Άρθρο του εκπροσώπου των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας: “Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους Έλληνες συνειδητά στην εξαθλίωση”

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση με επικοινωνιακούς όρους. Ωστόσο, η ακρίβεια δεν είναι ένα φρούτο που έπεσε από τον ουρανό, κάλπαζε ήδη εδώ σχεδόν ένα χρόνο. Σήμερα προσπαθούν να την κρύψουν κάτω από το χαλί της πολεμικής σύγκρουσης στην  Ουκρανία που έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια οικονομική κρίση η οποία μόλις αρχίζει να εκδηλώνεται.

Τα νοικοκυριά αγωνιούν για το σήμερα και το αύριο ενώ η αγορά δια των εκπροσώπων της μιλά για τον κίνδυνο της «χαριστικής βολής» στις μικρές επιχειρήσεις μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας.  Ο πληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσέγγισε το 7%, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους λογαριασμούς ενέργειας στα χαμηλά οικονομικά στρώματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αιχμή του δόρατος της ενεργειακής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη ήταν:

α) η βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφάσισε αιφνιδιαστικά το φθινόπωρο 2019 προς όφελος των φίλων και εκλεκτών δηλαδή υπέρ της καθολικής επικράτησης του φυσικού αερίου, παρά το ότι η λιγνιτική  παραγωγή έχει καταστεί αισθητά οικονομικότερη από την αντίστοιχη με εισαγόμενο, ορυκτό, πανάκριβο αέριο – κι ενώ η αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας δεν απαγορεύεται από την Ε.Ε., ιδίως στην παρούσα συγκυρία. και

β) φροντίζοντας με την  ιδιωτικοποίηση να  στραγγαλίσει την παρουσία και τον έλεγχο του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά και διοικητική δομή σε καίριες ενεργειακές εταιρείες και υποδομές (ΕΛ.ΠΕ.,ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ).

Η ΔΕΗ με την παρούσα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έγινε μέρος του προβλήματος της ακρίβειας αφού ήταν ανύπαρκτη η οποιαδήποτε παρεμβατική τιμολογιακή πολιτική με την επιστράτευση του κοινωνικού της ρόλου στην αγορά για  τη διαμόρφωση των τιμών, ενώ δεν υπήρξε απολύτως κανένας έλεγχος για την αποτροπή δημιουργίας καρτέλ και κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας. Όλες αυτές οι κυβερνητικές επιλογές είχαν τελικά ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην χονδρική τιμή ρεύματος επί μακρόν. Καθημερινά ακούμε απ’ τα χείλη των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών  για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όταν είναι να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των αδύναμων νοικοκυριών αλλά και στήριξης των ΜΜΕ, ενώ θεσπίζουν μισθούς μαμούθ στα γαλάζια golden boys και φοροαπαλλαγές στους έχοντες και κατέχοντες.

Διαβάστε ακόμη  Κυριάκος Αργυρόπουλος: Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Η τιμή της βενζίνης είναι ασυγκράτητη ξεπερνώντας τα 2.078 ευρώ το λίτρο στον Έβρο και στο κέντρο της Αθήνας τα 2,06 € το λίτρο. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και αποφεύγει να  προχωρήσει δραστικά στη μείωση του ΦΠΑ και Ειδικών φορών Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα ενεργειακά προϊόντα όπως της επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής για παράδειγμα ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο που είναι πλέον νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με έναρξη ισχύος της μείωσης από την 8η Μαρτίου που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου. Η Κύπρος πλέον καθίσταται η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους χαμηλότερους συντελεστές σε φόρο κατανάλωσης στο επίπεδο το οποίο επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στον κάτωθι  πίνακα απεικονίζονται  οι ισχύουσες  επιβαρύνσεις στα καύσιμα από Ειδικό φόρο κατανάλωσης ανά χίλια λίτρα και φόρο προστιθέμενης αξίας στην  Ελλάδα καθώς και τα ελάχιστα όρια που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Εν κατακλείδι, η κοινωνία και η αγορά ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης  και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (ΕΦΚ), την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πλαφόν στις τιμές ρεύματος φυσικού,  την ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι μερικών μεγάλων ομίλων επιχειρήσεων, την επιτάχυνση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το πρόγραμμα επιδότησης εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στις στέγες των επιχειρήσεων, και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους Έλληνες συνειδητά στην εξαθλίωση και την φτωχοποίηση και επειδή όπως λέει και ο λαός μας «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Σε περιόδους ισχυρών διακυβευμάτων, οι εκλογές είναι διέξοδος. Πλέον, το δίλημμα το έχει ο κ. Μητσοτάκης. Η προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία της χώρας θα δώσει τη λύση στην βάση ενός προγράμματος προτεραιοτήτων και πολιτικών που εφαρμόσει μια  νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Πηγή Η ΓΝΩΜΗ