Μ. Βαρβιτσιώτης: Στις προτεραιότητες και ο LNG Αλεξανδρούπολης

Αναφορά στην Αλεξανδρούπολη έκανε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην «23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση», που διοργάνωσε ο Economist.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδείξει την Ελλάδα σε ενεργειακό κέντρο υποστηρίζοντας τον αγωγό TAP , την υπεράκτια δεξαμενή ανεφοδιασμού στην Αλεξανδρούπολη και την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας.

Δήλωσε πως η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο του σταθεροποιητή στην περιοχή των Βαλκανίων. Σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών. Ταυτόχρονα, όμως, αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε πως «θα κινηθούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας τα εθνικά δικαιώματα και τα προϊόντα μας», ενώ ταυτόχρονα μέσω της ενταξιακής διαδικασίας θα έχουμε τον χώρο να συζητήσουμε διάφορες πτυχές της Συμφωνίας.

Σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως «θα συνεργαστούμε στενά με την Κύπρο στην προσπάθειά της να εξορύξει υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της» και πως η Ελλάδα την υποστηρίζει στην άσκηση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της. Παράλληλα, στέκεται αρωγός της στην ΕΕ, αλλά και στον ΟΗΕ. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όσον αφορά το πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, ενώ επεσήμανε πως προσβλέπει σε σχέσεις καλής γειτονίας μαζί της στα διμερή θέματα και ιδιαίτερα στο προσφυγικό.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, τόνισε πως αποτελούν στρατηγικό σύμμαχο για την Ελλάδα και πως ιστορικά η χώρα μας έχει βρεθεί στο πλευρό τους και στη σωστή πλευρά της ιστορίας φέροντας ως παράδειγμα τον Ψυχρό Πόλεμο.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Βαρβιτσιώτης συνομίλησε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βενεζουέλας, Φρανσίσκο Σούκρε.