Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες – Κάηκε η ιστορική εκκλησία του Αετοχωρίου – Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει με το πρώτο φως της ημέρας να μετρούν τις πληγές τους

Μία ολονύχτια και άνιση μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην Αλεξανδρούπολη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Το νοτιοδυτικό μέτωπο, είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Πυροσβεστική στη μεγάλη φωτιά που καίει από τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Αυγούστου οικισμούς του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Μελία, ενώ πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ με εντολή των Αρχών έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα του Σαββάτου οικισμοί σε Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια.

Οι φλόγες έφτασαν σε οικισμούς καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Τραϊανούπολης, εννέα είναι τα καμμένα σπίτια, πέντε στο Αετοχώρι και τέσσερα στα Πεύκα. Στο Αετοχώρι έχει καεί και η ιστορική εκκλησία του χωριού.

Η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη τον ιερό ναό Αετοχωρίου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αφού το μόνο που έχει απομείνει είναι οι τοίχοι της εκκλησίας.

Οι κάτοικοι του Αετοχωρίου, δεν μπορούν να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής, ωστόσο όλοι μαζί προτίθενται να φτιάξουν από την αρχή τον ιστορικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή;

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια με μηχανήματα του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από πολίτες, προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν είναι μια συνηθισμένη πυρκαγιά»

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο OPEN, ανέφερε ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού, ωστόσο η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι αρκετά δύσκολη καθώς οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

«Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθω κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά», είπε ο κ. Αρτοποιός.