Μαλτέζος: Κοινωνική Αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η συνέχεια του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Νέο, νομοθετικό, αυτή τη φορά, κώλυμα στη συνέχεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» φαίνεται πως προκαλεί νέες αναταράξεις και μεγάλη αγωνία τόσο σε εργαζομένους, όσο και σε ωφελούμενους. Όπως αναφέρει σε παρέμβασή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Έβρο  Μενέλαος Μαλτέζος, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα περί έκδοσης απόφασης του ΣτΕ που κρίνει ως αντισυνταγματικό ένα τμήμα της σχετικής προκήρυξης. Ο κ. Μαλτέζος τονίζει πως «είναι κοινωνική αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η συνέχεια του προγράμματος», ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία μαστίζεται από έντονα κοινωνικά προβλήματα απόρροια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, της πανδημίας κλπ.

Αναλυτικά:

«Είναι Κοινωνική Αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η συνέχεια του «#Βοήθεια_στο_Σπίτι» με την εξεύρεση βέλτιστης νομικά και διοικητικά λύσης, ώστε και η συνταγματική νομιμότητα να διαφυλαχθεί αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στήριζε και στηρίζει ΕΠΙ σειρά ετών ανήμπορους και ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται εκατοντάδες συμπολίτες μας συνεχώς και αδιαλείπτως επί σειρά ετών

καλύπτοντας διαρκείς ανάγκες.

Το πάγιο αίτημα των εργαζόμενων προς όλες τις κυβερνήσεις ήταν η διασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονταν μονίμως σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και εργασιακής ομηρίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους ωφελούμενους από το πρόγραμμα ανήμπορους και ηλικιωμένους συμπολίτες μας, αλλά και με ειλικρινή μέριμνα για την αποκατάσταση των μακροχρόνια εργαζομένων του προγράμματος, προχώρησε στη σύσταση μόνιμων θέσεων για το πρόγραμμα, νομοθετώντας ταυτόχρονα αυξημένη μοριοδότηση της εργασιακής εμπειρίας.

Οι σχετικές νομοθετικές προβλέψεις προήλθαν κατόπιν εκτενούς διαλόγου με τους εργαζόμενους, ενδελεχούς νομικής επεξεργασίας και έτυχαν της έγκρισης του ΑΣΕΠ, της καθ΄ ύλην αρμόδιας και συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

Διαβάστε ακόμη  ΚΚΕ ΑΜΘ: Απαράδεκτη η απόφαση της 4ης ΥΠΕ για μετακίνηση παθολόγων από το νοσοκομείο Καβάλας στο νοσοκομείο Ξάνθης

Η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθέτησε πλήρως τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη και προχώρησε – έστω και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση – στην έκδοση της σχετικής προκήρυξης.

Κι ενώ ήδη από τον Ιούλιο εκδόθηκαν οι σχετικοί πίνακες και αναμένονταν οι αποφάσεις διορισμού των επιτυχόντων (πάλι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση), είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα περί έκδοσης απόφασης του ΣτΕ που κρίνει ως αντισυνταγματικό ένα τμήμα της σχετικής προκήρυξης.

Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι απολύτως σεβαστές και δεσμεύουν τη Διοίκηση. Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι υπάρχει μία αναντίρρητη πραγματικότητα: Εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται επί σειρά ετών στο πρόγραμμα καλύπτοντας με βάση την κοινή διοικητική λογική πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι επίσης γεγονός ότι η συνέχιση του προγράμματος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία μαστίζεται από έντονα κοινωνικά προβλήματα απόρροια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, της πανδημίας κλπ.

Θεωρούμε απολύτως αναγκαία την εξεύρεση της βέλτιστης νομικά και διοικητικά λύσης, ώστε και η συνταγματική νομιμότητα να διαφυλαχθεί αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκαλέσει εύλογη και έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οφείλετε άμεσα να δεσμευτείτε για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος, για τη διασφάλιση των εργαζομένων που στήριξαν το «Βοήθεια στο Σπίτι» επί σειρά ετών. Με ανακοίνωση τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλούν τις ηγεσίες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν και να δράσουμε από κοινού σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα».