Μαντζουράνης, δικηγόρος Βαξεβάνη: «Πολιτική δίωξη που υπαγορεύεται από το καθεστώς Μητσοτάκη» (video)

Για μία πολιτική δίωξη, που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της μεταπολίτευσης και που υπαγορεύεται από το καθεστώς Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο Γιάννης Μαντζουράνης, ένας εκ των δύο δικηγόρων του Κώστα Βαξεβάνη, μιλώντας στις 17/1 στην εκπομπή «+NEWS» που προβάλεται σε τρεις σταθμούς της Β.Ελλάδας Flash tv , Dion tv και center tv

Όπως σημείωσε ο κ. Μαντζουράνης, στη χώρα μας η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών και την ικανοποίηση αγωγών με πολύ υψηλά χρηματικά ποσά ως αποζημίωση για ηθική βλάβη. Στην Ευρώπη, τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες, για παράδειγμα στη Γερμανία, αν υπάρξει καταδίκη για κάποιο συκοφαντικό δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος δεν πληρώνει τίποτα, χρειάζεται απλώς να προχωρήσει σε επανόρθωση και δημοσίευση της αλήθειας. 

«Είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της μεταπολίτευσης  να διώκονται δημοσιογράφοι… Εδώ, πρόκειται  ουσιαστικά για ποινικές διώξεις που στην ουσία είναι πολικές και υπαγορεύονται από το καθεστώς Μητσοτάκη. Αυτό έγινε με βάση το πόρισμα της προανακριτικής, όπου η προανακριτική δεν λειτούργησε με νομιμότητα, αλλά με πονηρία, δηλαδή, τους δημοσιογράφους αυτούς δεν τους κάλεσαν στην βουλή, να ακούσουν τις απόψεις τους και να κρίνουν εάν είναι η όχι ύποπτοι ή αν είναι οι πράξεις τους άξιες για να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Τους στέρησαν αυτό το δικαίωμα και έστειλαν ένα πόρισμα στην τακτική δικαιοσύνη που αναφέρεται εντελώς θολά και σε 4 δημοσιογράφους, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Βαξεβάνης. 

Η ανάκριση ξεκίνησε από την ειδική ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου και καλείται ξαφνικά για να απολογηθεί για δυο βαρύτατα κακουργήματα : τη συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας και τη συνέργεια σε δεύτερη κατάχρηση εξουσίας με εκβιαστικά μέσα, για να καταθέσει το α’ ή το β’ ένας μάρτυρας, τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση και την παράβαση καθήκοντος, πλημμέλημα, που είναι ένα «πασπαρτού» έγκλημα, το κολλάνε πάντα σε μία δίωξη, για να έχουν μία εφεδρεία σε περίπτωση που δεν σταθεί το κακούργημα».

Διαβάστε ακόμη  Προσφυγή WWF και Greenpeace για την ακύρωση της άδειας του FSRU Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Μαντζουράνης μίλησε ακόμη για μία «ανατριχιαστική μοναδικότητα», σημειώνοντας:

«Καλούνται ως κατηγορούμενοι γιατί δήθεν συνέργησαν την κυρία Τουλουπάκη, γιατί αυτή είναι ο  βασικός κατηγορούμενος, ο φυσικός αυτουργός, ο κ Παπαγγελόπουλος είναι ο ηθικός αυτουργός, άρα, βοήθησαν οι δημοσιογράφοι να κάνει κατάχρηση εξουσίας, δηλαδή να καταστήσει έναν αθώο ένοχο. Αυτό είναι ανήκουστο, δηλαδή, ακολουθώντας το συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον τους να πληροφορούν τους πολίτες με ένα από τα δημοσιογραφικά εργαλεία, τα δημοσιεύματα, συνέργησαν σε δύο από τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να κάνει ένας δικαστής. 

Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο για όλους τους δημοσιογράφους γιατί η ελευθεροτυπία δεν έχει θεσπιστεί προς χάριν των δημοσιογράφων, η ελευθεροτυπία έχει θεσπιστεί για να κατοχυρώσει και να διευκολύνει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση. Αν οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τη γνώμη τους, ακόμη και να κάνουν λάθη, μόνο να ψεύδονται δεν μπορούν, τότε δεν μπορούν ούτε οι πολίτες να πληροφορούνται τα πάντα, ή όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Δεν είναι δικαίωμα, αλλά καθήκον η ελευθεροτυπία. Πρέπει να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι κα οι πολίτες, καθώς εδώ παραβιάζεται, υπονομεύεται, δυναμιτίζεται, ξεθεμελιώνεται, με τέτοιες πρακτικές πολιτικής εξουσίας και ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα υπερβεί τα εσκαμμένα και θα επιστρέψει στο καλάθι των αχρήστων αυτές τις κατηγορίες».