Marina Fischer-Kowalski – Η καθηγήτρια από την Αυστρία που αγαπά την Σαμοθράκη και ανησυχεί για την αειφορία της

Ένα πρόγραμμα για την αειφορία της Σαμοθράκης και το οικολογικά ισορροπημένο μέλλον της, που θα συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων εκπονεί επιστημονική ομάδα από Αυστριακούς και Έλληνες καθηγητές και φοιτητές.

Το πρόγραμμα SUSAKI (Sustainable Samothraki) είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης της καθηγήτριας Κοινωνικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Marina Fischer-Kowalski για το νησί, το οποίο επισκέφθηκε πριν χρόνια, ενώ το 2011 έγινε και επίτιμη δημότης Σαμοθράκης. Η ίδια, ως συντονίστρια του προγράμματος, για το οποίο έχει γυριστεί και σχετικό ντοκιμαντέρ από την kipos production, λέει:

«Η Σαμοθράκη ξεκίνησε σαν ιστορία αγάπης. Ήρθα με τα μικρά παιδιά μου και φίλους στο νησί και από την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκα με αυτό το μέρος… Είμαι πολύ ανήσυχη για το νησί. Παρατηρώ την παρακμή του. Βλέπω ότι η Σαμοθράκη οικολογικά, και ίσως και κοινωνικά, είναι σε μία επισφαλή κατάσταση».

Όπως παραδέχεται, η εκπόνηση του προγράμματος είναι μία δύσκολη υπόθεση. «Είναι πολύ ενδιαφέρον να ξεκινήσεις έναν πρότζεκτ για το αειφόρο μέλλον ενός νησιού, όταν δεν ξέρεις αν θα υπάρξει αειφόρο μέλλον για μία ολόκληρη χώρα».

Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι η διενέργεια συγκεκριμένων ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων θα δείξουν στους ντόπιους πώς θα μπορέσουν να συνδέσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της Σαμοθράκης με όλα όσα παρέχει σε οικολογικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Είναι γνωστές οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το νησί του Έβρου με την υπερβόσκηση και τις συχνές καταστροφές από καιρικά φαινόμενα που αλλοιώνουν το φυσικό του τοπίο.

«Είμαι περίεργη πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό», λέει η κα Fischer-Kowalski, τονίζοντας: «Εμπιστεύομαι τον τοπικό πληθυσμό ότι θα ενεργήσει με σοφία».
Την ελπίδα πως τα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας θα είναι χρήσιμα για τον τοπικό πληθυσμό εκφράζει ο Πάνος Πετρίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής και συντονιστής προγράμματος. Όπως μάλιστα επισημαίνει, στόχος είναι να ασχοληθεί όλο και περισσότερος κόσμος με την προσπάθεια, ώστε να ενταχθεί η Σαμοθράκη και στο περιβαλλοντικό δίκτυο της unesco.