Μαθητές από τη Ροδόπη μίλησαν με αστροναύτη από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Σε ζωντανή επικοινωνία με αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού βρέθηκαν μαθητές από τη Ροδόπη, μια επικοινωνία που ήρθε μετά από συντονισμένες προσπάθειες ετών.

“Κάναμε μια αίτηση ως σχολείο τον Νοέμβριο του 2013 μέσω του διευθυντή και ενός έτερου έμπειρου ραδιοερασιτέχνη στο ευρωπαϊκό τμήμα του αρμόδιου Παγκόσμιου Οργανισμού Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) Europe. Χρειάστηκαν περίπου 3,5 χρόνια για να έχουμε την επικοινωνία”, σημειώνει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ,  o Δημήτρης Πρασόπουλος, καθηγητής στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και Γραμματέας στον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.

“Τα σχολεία που έχουν επικοινωνήσει (σ.σ με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) ενώ κινείται 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης μέχρι σήμερα είναι πάνω από 1000 σε όλον τον κόσμο” αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής. Η συνομιλία των Ελλήνων μαθητών έγινε με 18 ερωτήσεις που είχαν ήδη αποστείλει στους αστροναύτες του Σταθμού, καθώς “η επικοινωνία έχει διάρκεια από έξι έως δέκα λεπτά και κάθε δευτερόλεπτο έχει σημασία”. Οι Έλληνες μαθητές επέλεξαν να κάνουν ερωτήσεις έχοντας υπόψιν τους τη φύση της σύντομης και τεχνικά απαιτητικής επικοινωνίας: “(Οι ερωτήσεις) έπρεπε να μπορούν να απαντηθούν σχετικά σύντομα, να είναι εύκολα απαντήσιμες, όπως το αν έχουν ψυγείο στον ISS, πώς σταθεροποιούνται τα πράγματα σε ένα τραπέζι, πώς τρώνε, αλλά και πιο δύσκολες όπως τι εύχεται ένας αστροναύτης, ποια είναι η πιο δύσκολη διαδικασία που μπορεί να εκτελέσει, πότε ξεκίνησε να σκέφτεται να γίνει αστροναύτης”.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Τουριστική, αναπτυξιακή, βιώσιμη και πάνω απ’ όλα βρώμικη!

Τη διαδικασία, που εντάσσεται στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, “υποδέχτηκε με χαρά το προσωπικό του σχολείου (ενώ) οι καθηγητές εξεπλάγησαν, όπως και οι μαθητές”, σημειώνει ο κ. Πρασόπουλος που τονίζει πως το όλο εγχείρημα δεν θα ήταν εφικτό δίχως πολύπλοκο συντονισμό και ειδικό εξοπλισμό από εθελοντές: “Συνολικά ήταν τρεις ομάδες οι οποίες ενεπλάκησαν στη διαδικασία με οκτώ να είναι ραδιοερασιτέχνες και συντονιστή, υπεύθυνο για τις ραδιοζεύξεις τον κ.Αχιλλέα Γιαγκίνη, είχαμε υποστήριξη από 13 άτομα του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης, (αλλά και) τους καθηγητές του σχολείου” καταλήγει ο κ. Πρασόπουλος, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως μέσα από τις διαδικασίας οι νεαροί μαθητές “βλέπουν με άλλο μάτι την αστρονομία και βελτιώνεται η αυτοεκτίμηση τους”.