«Ματωμένο» και φαραωνικό το νέο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Τίτλοι τέλους για το μέχρι σήμερα διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Ατατούρκ» καθώς όλες οι υπηρεσίες μεταφέρονται από τις 6 Απριλίου στο νέο αεροδρόμιο-μαμούθ της πόλης, το οποίο, όχι αδίκως, έχει χαρακτηριστεί ως «τάφος» για δεκάδες εργάτες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, μέσα σε μερικά χρόνια το Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης θα είναι το αεροδρόμιο που θα εξυπηρετεί τους περισσότερους επιβάτες και φορτίο στην Ευρώπη ενώ όταν ολοκληρωθεί θα εκτείνεται σε έκταση 76,5 εκατ. τ.μ. καθιστώντας το, τον μεγαλύτερο διεθνή αερολιμένα στον κόσμο.

Οι εγκαταστάσεις του έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν 90 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, με τον αριθμό αυτό να αυξάνει στα 200 εκατ. με την ολοκλήρωση των εργασιών το 2023. Βεβαίως, οι Τούρκοι σε αντίθεση με τους Έλληνες που όταν μία υποδομή σταματά να χρησιμοποιείται απλά σαπίζει στο πέρασμα του χρόνου, έχουν ήδη σχεδιάσει για το μέλλον του παλιού – πλέον – αεροδρομίου, το οποίο θα μετατραπεί σε χώρο έκθεσης.

Ωστόσο, στα αφιερώματα που κατά καιρούς έχουν γίνει για το αεροδρόμιο, σπάνια θα διαβάσει κανείς για τους 52 οικοδόμους που έχασαν την ζωή τους από το 2015, δολοφονήθηκαν εργασιακά στην ουσία, σε ένα εργοτάξιο που δεν πληρούσε κανένα όρο εργασιακής ασφάλειας.

Ακόμη και ο αριθμός των νεκρών εργατών κρατήθηκε μυστικός από την κυβέρνηση. Μέχρι τον Δεκέμβριο μιλούσαν για 27 νεκρούς. Μετά από πίεση, δημοσιεύματα και παραστάσεις αποκαλύφθηκε πως οι νεκροί είναι 52…