Με 13 ευρώ τον μήνα επιδότηση στην βενζίνη η κυβέρνηση θα πατάξει την ακρίβεια 

Οι Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας, Γιώργος Γεωργαντας και Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασαν αναλυτικά το νέο πακέτο μέτρων με επιδόματα κατά της ακρίβειας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο λόγος για τα επιδόματα Πάσχα, βενζίνης και την επιδότηση ρεύματος που απλώνονται σε χρονικό ορίζοντα 3 μηνών.

Οι ενισχύσεις κινούνται στους εξής άξονες:

 • Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
 • Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά.
 • Την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
 • Τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα με ενίσχυση 22 λεπτά το λίτρο.
 • Ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το κόστος των νέων παρεμβάσεων είναι 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και συνολικά θα καλύψουν 3,2 εκατομμύρια πολίτες.

Δείτε το βίντεο από τις ανακοινώσεις:

Σταικούρας: Ακούμε τον σφυγμό, σεβόμαστε τις αγωνίες των πολιτών

«Η Ευρώπη βιώνει την κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από δεκαετίες», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και συνέχισε: «Αυτή η κατάσταση ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, φρενάρει την οικονομική δυναμική. Ως κυβέρνηση κατανοούμε τα προβλήματα και την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη. Ακούμε τον σφυγμό, σεβόμαστε τις αγωνίες των πολιτών.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στον πολίτη, στον ευάλωτο συνάνθρωπό μας. Αξιοποιούμε την παροδική ευρωπαϊκή ευελιξία με υπευθυνότητα για να βοηθάμε την κοινωνία. Χτίζουμε ένα νέο δίχτυ ασφαλείας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις κι αγρότες.

Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα».

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1. Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

2. Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

 • Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο
 • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους
 • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες
 • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ
 • Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

3. Παρέχεται επιδότηση καυσίμου:

-Θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός είπε ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.

 • Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.
 • Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

4. Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή. Όπως είπε ο υπουργός, το κράτος χορήγησε δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών» και θα εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και σε δύο μέτρα τα οποία θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

 • Μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ. Μέσα σε 2,5 χρόνια 35% η συνολική μείωση του σε σχέση με το 2018. Πλέον 8 στους 10 που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας θα δουν μόνιμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
 • Ενίσχυση για αγρότες. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα. Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών.

Το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 1,7 δις. ευρώ.

«Στόχος μας να χτίσουμε αναχώματα που ξεκινούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Με αυτές τις παρεμβάσεις η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα και παρεμβαίνει έγκαιρα και στοχευμένα. Έρχεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και συνέχισε: «Να οδηγήσουμε το εθνικό μας σκάφος σε περιβάλλον ευημερίας, με ευκαιρίες και προοπτικές».

Ενέργεια

Διπλάσια επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις, επιπλέον ενίσχυση για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία και αύξηση 80% της κρατικής ενίσχυσης για τα νοικοκυριά ανακοίνωσε για τον Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων.

Συνολικά, οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις που χορηγούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ το συνολικό κονδύλι φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα σε σχέση με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη όσο η Ελλάδα. Η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται ως εξής:

 • – Για τους οικιακούς καταναλωτές σε παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος (περίπου 4,2 εκατ. μετρητές): Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες επιδότηση 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 151-300 κιλοβατώρες 21 λεπτά. Έτσι, η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 72 ευρώ, από 40 ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 80%.
 • – Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση γίνεται 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 300 κιλοβατώρες. Δηλαδή 87 ευρώ από 53 τον Μάρτιο.
 • – Για μη οικιακούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.ά,) η επιδότηση διπλασιάζεται σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 65 ευρώ τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA καθώς για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα 230 ευρώ. Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA θα εφαρμοστεί αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμη  Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας ένας στους τέσσερις στην Ελλάδα

Για τους πολίτες, οι οποίοι στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, προκειμένου να τους δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Επίσης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Φυσικό αέριο

Οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Για τον Μάρτιο, όπως είναι γνωστό, η επιδότηση τόσο για οικιακούς όσο και για επαγγελματικούς καταναλωτές διαμορφώνεται σε 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ άλλα 20 ευρώ είναι η έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τους πελάτες της, που μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές.

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε την πρόταση έξι σημείων που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΕΕ για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Μόνη λύση είναι η απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλοντικούς λόγους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα με αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού και κόμβος πράσινης ενέργειας και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου», κατέληξε ο υπουργός.

Αγρότες

Ο Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε τα μέτρα για τους αγρότες, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

«Υπάρχουν δυο παρεμβάσεις:

Κάρτα καυσίμων: Επιδότηση για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Επιδότηση της πώλησης πετρελαίου.

Πέρα από τα ανακοινωθέντα μέτρα, περιμένουμε την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης που θα δώσει τη δυνατότητα για νέες παρεμβάσεις».

Σκυλακάκης: Τα μέτρα δεν είναι οριζόντια γιατί αυτά είναι σπάταλα και έχουν μειωμένη αποδοτικότητα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: ότι τα μέτρα δεν είναι οριζόντια γιατί αυτά είναι σπάταλα και έχουν μειωμένη αποδοτικότητα. Ενισχύουμε αυτούς που έχουν αυτοκίνητο με κριτήρια. Βοηθάμε αυτούς που έχουν λιγότερα.

Με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, που θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια θα γίνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κάρτα θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Θα δηλώνεται στο gov.gr ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία) ανά δικαιούχο. Όσοι δεν έχουν smart phones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό. Για την ηπειρωτική χώρα, η επιδότηση θα είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση 60 ευρώ ανά μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για παράδειγμα, ότι με τιμή αμόλυβδης τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,88 ευρώ ανά λίτρο για τα 60 λίτρα.

Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.

Με πληροφορίες απο ieidiseis