Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο η ολοκλήρωση τριών μελετών για το φυσικό περιβάλλον στη Σαμοθράκη

Έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Σαμοθράκη, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις δημόσιες υποδομές, το νησί αρχίζει σταδιακά να ανακτά τις δυνάμεις του. Η παρουσία σήμερα στη Σαμοθράκη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, σηματοδοτεί όπως υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος το συνεχές ενδιαφέρον της πολιτείας για το νησί και τους ανθρώπους του.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε επίσημα την ολοκλήρωση της εκπόνησης και έγκρισης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο τριών μελετών, που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση και την καλύτερη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης αναδάσωσης πάνω από τη Χώρα, ύψους 95.000 ευρώ, στην ολοκλήρωση της μελέτης των αντιδιαβρωτικών έργων των ρεμάτων του νησιού, ύψους 335.000 ευρώ και στην ολοκλήρωση της διαχειριστικής μελέτης για όλη τη δασική έκταση του νησιού, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Μάλιστα με την τελευταία μελέτη καθορίζονται οριστικά οι αντιπυρικές ζώνες, οι διευθετήσεις χειμάρρων, οι αναδασώσεις, οι βοσκότοποι και οι προστατευόμενες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Για πρώτη φορά στη Σαμοθράκη συστήνεται φορέας διαχείρισης της ευαίσθητης περιοχής του νησιού και ήδη έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και έχει δεσμευθεί και το απαραίτητο κονδύλιο για τη λειτουργία του φορέα. Ανέφερε ότι το 92% της έκτασης του νησιού, δηλαδή 164.000 στρέμματα, είναι σε προστατευόμενη περιοχή Νatura και ενώ από το 1997 είχε ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός, τον Φεβρουάριο του 2018 ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης.

Επίσης ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι ως προς αυτή την κατεύθυνση εγκρίθηκε σχετική μελέτη, ύψους 157.000 ευρώ, ενώ έχει οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού προς την Αλεξανδρούπολη με οχηματαγωγά και επιβατικά πλοία. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις επιλύθηκαν τα ζητήματα της αδειοδότησης του κάμπινγκ όπως και της αδειοδότησης των γεωτρήσεων σε προστατευόμενες περιοχές.