Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε σχολικά κτίρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Έχουμε επισημάνει, ωθούμενοι από την αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών, ότι τα μερεμέτια και οι μικροπαρεμβάσεις που καλώς γίνονται από τον Δήμο, είναι ασπιρίνες για τον άρρωστο. Τα προβλήματα στα σχολεία μας δεν λύνονται ούτε με ελαιοχρωματισμούς, ούτε με κούρεμα του γκαζόν στην αυλή. Είναι βαθύτερα και απαιτούν ολοκληρωμένες και γενναίες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να ιεραρχηθούν σωστά. Είναι θετικό, φυσικά, για ένα σχολείο να έχει ένα φρεσκοβαμμένο γυμναστήριο, αν όμως η οροφή παίρνει νερά, τότε κάθε προσπάθεια πάει στράφι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Πέπλου, στο οποίο, η προχθεσινή νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να μπουν νερά της βροχής στο κτίριο. Οι μαθητές έκαναν μάθημα κρατώντας ομπρέλες και οι εκπαιδευτικοί μάζευαν τα νερά παράλληλα με τη διδασκαλία…
Δείτε τι έγραψε μία δασκάλα στο συγκεκριμένο σχολείο:
«Μπορεί να μας κατηγορείτε εμάς τους δασκάλους για χασομέρηδες αλλά τουλάχιστον είμαστε ευρηματικοί και ευέλικτοι.
Έτσι σήμερα που έπιασε η μπόρα και έγινε το σχολείο…σιντριβάνι, τσακ βγήκε η ομπρέλα από την τσάντα και συνεχίστηκε το μάθημα κανονικά υπό τη σκέπη της ομπρέλας πάντα.
Εντάξει, νερά έτρεχαν παντού, στα πατώματα, στα θρανία, στα βιβλία, στα γραφεία αλλά εμείς ακάθεκτοι. Από τη μία σφουγγαρίζαμε από την άλλη κάναμε ευθύ και πλάγιο λόγο, με τις κουκούλες μας φορεμένες μη γίνουμε λούτσα.
Τι και αν στέλνουμε έγγραφα με πρωτόκολλα, σφραγίδες και υπογραφές ζητώντας τα αυτονόητα, έναν αξιοπρεπή, ασφαλή και λειτουργικό χώρο για σχολείο. Ο Δήμος πάντα δεν μπορεί.
Οι απαντήσεις τους είναι πάνω κάτω η γνωστή παροιμία : “Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κ@λος του πονεί”…όταν μπαίνουν στον κόπο να μας απαντήσουν.
Τους νιώθω βέβαια, πότε να προλάβουν να ασχοληθούν με τα σχολεία, που έχουν καταντήσει ελεεινά και τρισάθλια. Το δόγμα είναι ένα: «άρτον και θεάματα» για το φιλοθεάμον κοινό. Ευτελής διασκέδαση και υποκουλτούρα έρχονται και καλύπτουν όλες μας τις ανάγκες».
Για την ιστορία, η απάντηση του Δήμου στα αιτήματα του σχολείου είναι ότι το θέμα συντήρησης της στέγης είναι υπό δρομολόγηση…