Με τα ελευθέρια φτερά της Νίκης – Το σύμβολο του Έβρου σε ισπανικό χαρτονόμισμα!

Στην Ισπανία, το 1937, ενώ μαίνεται ο εμφύλιος, η Εθνική της Τράπεζα προχωρά στην κυκλοφορία 2 νέων χαρτονομισμάτων, της 1 και 2 πεσετών. Με αφορμή τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στον Εμφύλιο, στην 1 Πεσέτα επιλέγεται να αποτυπωθεί το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, με όλο το συμβολισμό και τα ιδανικά που πρεσβεύει.

Το χαρτονόμισμα βρίσκεται στην έκθεση του συλλέκτη – ερευνητή κ. Ελευθερίου που φέρει τον τίτλο «Με τα Ελευθέρια φτερά της Νίκης». Η έκθεση φιλοξενείται στο Επιμελητήριο Έβρου έως τις 23 Μαΐου. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ο συλλέκτης-ερευνητής, Ελ. Ελευθερίου, επί δεκαετίες, καταγράφει, αποτυπώνει και συνθέτει στην σπάνια συλλογή του το παγκόσμιο αυτό “ψηφιδωτό”, με τα φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης να έχουν αγκαλιάσει ολόκληρο τον πλανήτη, εμπνέοντάς τον με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για ελευθερία και νίκη.
Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα της προσωπικής του συλλογής, τόσο σε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημα, φάκελα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φεγιέ, σφραγίδες), όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό κ.α, από δεκάδες χώρες, από όλα τα σημεία του πλανήτη.

Σκοπός η γνωριμία του κοινού με την ακτινοβολία της φτερωτής Θεάς σε χώρες μακρινές, όπως η Ουρουγουάη, η Ζάμπια, η Ιαπωνία, το Μάλι, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη, η Σιέρρα Λεόνε, η Καμπότζη, αλλά και η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.α., μέσα από τον πόλεμο, τον αθλητισμό, την καθημερινή ζωή, τον κινηματογράφο, τη βράβευση για κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη!