Με τα μάτια στραμμένα «στους πολλούς και το δίκιο» η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου

Στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπήκε και επίσημα η Έφη Αχτσιόγλου, όπως γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 12.30 στο Ωδείο Αθηνών

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα βασικά ονόματα που αναφέρονταν στα σενάρια σχετικά με τις υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ίδια είπε ότι οι διεργασίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ήττα των διπλών εκλογών είναι αναγκαίες και ουσιαστικές για την ψύχραιμη αποτίμηση του αποτελέσματος, που είδε καταποντισμένη την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε ότι πρόκειται για μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων που ανατέθηκαν στα μέλη του κόμματος μετά την 25η Ιουνίου και την εγκαθίδρυση της κυριαρχίας της ΝΔ.

Η πρώην υπουργός Εργασίας επί τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η υποψηφιότητά της δεν αφορά απλώς την ίδια ή την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά «την Ελλάδα» και «την κοινωνία», «την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχή», αλλά και «κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη».

Ακόμη, αφορά και όλους εκείνους τους «ανθρώπους που υψώνουν τείχος στη μισαλλοδοξία, στην ομοφοβία, στον ρατσισμό και την άκρα δεξιά». 

Αναφορικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα χρόνια – και προτού ανέβει στην εξουσία – η κα Αχτσιόγλου είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στη μακρά του πορεία έχει εξελιχθεί πολιτικά. Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου θα βγει από την τελματώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι η υποψήφια για την προεδρία δεν ήταν καθόλου αυτοαναφορική κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεών της, προτάσσοντας την κοινωνική αναγκαιότητα μιας ισχυρής προοδευτικής αντιπολίτευσης σε σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς συνοδεύεται από την παρουσίαση της πολιτικής της πλατφόρμας.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση και άλλων υποψηφιοτήτων τις επόμενες ημέρες και εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου, ενώ είναι γνωστό ότι τη δική του υποψηφιότητα θα ανακοινώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Τα ενδεχόμενα για την τελική αναμέτρηση των υποψηφίων «παίζουν» όμως ακόμα, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανοίγει τα χαρτιά του και να αποφασίζει να δηλώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, την οποία αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση της Έφης Αχτσιόγλου:

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε,

Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Βρισκόμαστε μπροστά σε στιγμές κρίσιμων αποφάσεων. Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών ανέθεσε στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμες αποφάσεις. Οφείλουμε να αποτιμήσουμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια τις αιτίες του αποτελέσματος. Οφείλουμε επίσης να εργαστούμε αποτελεσματικά, με επιμονή, για να δώσουμε εκ νέου την προοπτική ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η υποψηφιότητά μου, ωστόσο, για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

 • Αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία.
 • Αφορά την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη.
 • Αφορά την πάγια και κοινή μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη.
 • Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του.
 • Αφορά το δικαίωμα στα κοινά αγαθά, το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας.
 • Αφορά τους νέους ανθρώπους, για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας.
 • Αφορά τις γυναίκες και το αυτονόητο δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους.
 • Αφορά την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, θα υποστηρίζει την προσπάθεια του κάθε εργαζόμενου, ελεύθερου επαγγελματία, επιστήμονα, αγρότη και επιχειρηματία.
 • Αφορά τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και τις δυνατότητες που γεννά ο στόχος της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής δικαιοσύνης.
 • Αφορά τις δυνάμεις του πολιτισμού.
 • Αφορά τους ανθρώπους που υψώνουν τείχος στη μισαλλοδοξία, στην ομοφοβία, στον ρατσισμό και την άκρα δεξιά.

Για να κάνουμε, όμως, πράξη το όραμά μας για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα.

Στη διαδρομή αυτή δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Τότε που μέσα στην κρίση αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Το πετύχαμε, όχι χωρίς παραλείψεις ή λάθη, αλλά στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο μαζικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στη μακρά του πορεία έχει εξελιχθεί πολιτικά. Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα.  Βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε  να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση. Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα «προς το κέντρο ή προς την αριστερά;». Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. 

Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο. Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν. Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών.  

Κατανοώ τη δυσκολία, όμως υπάρχουν δυνατότητες. 
Ξέρω ότι πολλοί έχουν απογοητευτεί, όμως η προσδοκία είναι ζωντανή.

Πιστεύω βαθιά
ότι αυτή τη διαδρομή αξίζει να την περπατήσουμε.

Πιστεύω βαθιά 
ότι μπορούμε!

Σας ευχαριστώ»

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε ακόμη  H Ένωση Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης καταδικάζει οποιαδήποτε κακοποιητική τακτική