Από την Κομοτηνή όπου έφτασε την Τετάρτη ο Γιαβούζ Κιράν,  στις δηλώσεις που παραχώρησε μόνο στους μειονοτικούς δημοσιογράφους, έκανε λόγο για “προβλήματα ταυτότητας”  και αναφέρθηκε αναλυτικά στα πάγια ζητήματα που θέτει η Τουρκία για τη μειονότητα, κάνοντας λόγο για  δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της «Τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη , όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε. 

Για ακόμα μια φορά ένα Τούρκος αξιωματούχος παραβλέπει και ξεχνά τη συνθήκη της Λωζάννης που κάνει λόγο για μουσουλμανική μειονότητα. 

Στις δηλώσεις ανέλυσε  τα τρία βασικά και διαχρονικά ζητήματα που αφορούν την μειονότητα , εκκλησιαστική περιουσία (βακούφια) , εκπαίδευση και εκλογή των Μουφτήδων. Ο υφυπουργός  Γιαβούζ Κιράν αναφέρθηκε σε προβλήματα θρησκευτικών ελευθεριών που βιώνει η μειονότητα και στις εκκρεμότητες των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων της μειονότητας. Τόνισε  μάλιστα,  την έλλειψη θρησκευτικού χώρου λατρείας στην Θεσσαλονίκη παρά την ύπαρξη Οθωμανικών Τεμένων στην συμπρωτεύουσα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να κάνει αναφορά στη εκπαίδευση λέγοντας : 

Διαβάστε ακόμη  ΕΛΓΑ Δήμου Αλεξανδρούπολης / Δηλώσεις ζημίας για τους καλλιεργητές Αχλαδιάς και Κερασιάς

«στην εκπαίδευση έχουμε σοβαρό πρόβλημα , καθώς μειώνονται ολοταχώς τα μειονοτικά σχολεία , ενώ η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής στα μειονοτικά σχολεία αναβλήθηκε οκτώ φορές».

Η περιοδεία  του Τούρκου υφυπουργού εξωτερικών ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στην πόλη της Ξάνθης , όπου συνάντησε τον πρόεδρο της αυτοαποκαλουμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης και ξεναγήθηκε στο μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης. 

Πριν την αποχώρηση του από την Ελλάδα μέσω του τελωνείου των Κήπων επισκέφτηκε  το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το αρχαιότερο τέμενος της Ευρώπης που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές εξαιτίας μιας μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν λίγα χρόνια . 

Στο Διδυμοτειχο  συναντήθηκε και με τον Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου όπου διαφώνησαν σχετικά με την ταχύτητα της πορεία αποκατάστασης του μνημείου.