Μειωμένες αλλά όχι μηδενικές οι προσφυγικές ροές στη Θράκη

Μειωμένη είναι αυτή την περίοδο η ροή παράτυπων προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο και τα νησιά, σύμφωνα με την παρατήρηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτη Χαρέλα. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Χαρέλας απέδωσε τη μείωση των ροών στο συνδυασμό των καιρικών συνθηκών «με τα μέτρα που έχουν ληφθεί».

Εχθρός του καλού όμως είναι το καλύτερο λέει ο κος Χαρέλας, που σημειώνει ότι αυτό που περιμένουν οι συνοριοφύλακες είναι η ολοκλήρωση του πλέγματος μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με κορωνίδα τον υπό ίδρυση Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Μετανάστευσης, που συστήνουν από κοινού τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

«Περιμένουμε τα προεδρικά διατάγματα για να δούμε τις αρμοδιότητες» λέει ο κος Χαρέλας που παράλληλα χαιρετίζει και την πρόσληψη των 800 νέων συνοριοφυλάκων από τους οποίους οι μισοί θα υπηρετούν στη Θράκη και οι άλλοι μισοί στα νησιά του Αιγαίου. Σημειώνεται δε, ότι όπως έχει γίνει ήδη γνωστό οι 800 νέοι συνοριακοί φύλακες θα εκπαιδευτούν στην Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων της Κομοτηνής, όπως είχε κάνει γνωστό πριν από λίγο καιρό ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η εκπαίδευση τους θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και όπως λέει ο κος Χαρέλας η αύξηση της δύναμης ήταν ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, που «επιτέλους ικανοποιείται». Σε αυτή τη φάση πάντως, ειδικά στον Έβρο, το πλάνο δράσης περιλαμβάνει: αύξηση της δύναμης των συνοριακών φυλάκων (σ.σ. ο ίδιος ο πρόεδρος υπηρετεί με απόσπαση στο Διδυμότειχο), κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας, αύξηση των περιπολιών του στρατού και χρήση από τους συνοριοφύλακες των θερμο-βαν του στρατού.

Διαβάστε ακόμη  Μία «ανάσα» πριν την τουριστική σεζόν: Ούτε Έβρος Pass, ούτε Δαδιά Pass…

Το «Go Back» δεν είναι Pushback
Ο κος Χαρέλας έδωσε απάντηση και σε δύο ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη που παρακολουθεί από τον τύπο ή και διά ζώσης το μεταναστευτικό ζήτημα. Πρώτο ερώτημα είναι το γιατί βλέπουμε τόσους πολλούς παράτυπους μετανάστες να κυκλοφορούν στους δρόμους. Απαντώνας ο κος Χαρέλας εξηγεί ότι: α) αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που είναι αδύνατον να συλληφθούν όλοι και β) ότι υπάρχουν πολλοί εξ αυτών επιλέγουν «πίσω δρόμους» ώστε να μην συλληφθούν, διότι όταν φτάσουν στην ευρωπαϊκή χώρα που επιθυμούν, δεν θέλουν να έχουν ως πρώτη χώρα υποδοχής την Ελλάδα και τύχει να επιστραφούν σε αυτήν. 

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τις κατηγορίες που εξαπολύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Τουρκία ότι η ελληνική αστυνομία κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική πλευρά. Όπως λέει ο κος Χαρέλας αυτό είναι μία προπαγάνδα και μάλιστα αναμενόμενη καθώς «όσο εντείνουμε την προσπάθεια να καταπολεμήσουμε αυτά τα διεθνή κυκλώματα των λαθροδιακινητών, ο πόλεμος θα είναι ακόμη πιο σκληρός» και εξηγεί ότι αυτό που κάνουν οι συνοριοφύλακες είναι να φωνάζουν «Go Back» (= πήγαινε πίσω) όταν εντοπίζουν άτομα που επιχειρούν να περάσουν παράνομα εντός των ελληνικών συνόρων. Εξηγεί όμως ότι αυτό δεν λογίζεται ως pushback (επαναπροώθηση) όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτήν την εικόνα. 

Πηγή: xronos.gr