Μείωση φόρου καυσίμων στη Θράκη: Τον ανήξερο για θέμα που τέθηκε πριν 1 μήνα στον Υφυπουργό του έκανε ο Άδωνης!

Τον ανήξερο για ένα θέμα που τέθηκε πριν ένα μήνα στον Υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση έκανε ο Υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης, σε ζωντανή μετάδοση. Στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ1, ο πρόεδρος των πρατηριούχων της Ροδόπης έθεσε το θέμα της εφαρμογής από τη χώρα μας της κοινοτικής οδηγίας για μείωση φόρου στα καύσιμα στη Θράκη, λόγω της γειτνίασής της με χώρες στις οποίες επικρατεί διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι χαμηλές και οι καταναλωτές να περνούν τα σύνορα καθημερινά για να προμηθεύονται καύσιμα.

Ο Υπουργός ρώτησε, παριστάνοντας τον ανήξερο, αν η οδηγία αυτή έχει ποτέ εφαρμοστεί από άλλη κυβέρνηση. Όταν έλαβε αρνητική απάντηση, γεμάτος περηφάνια, είπε: «Δεν αφίεμαι της προτάσεως, άρα το αίτημα είναι να κάνει αυτή η κυβέρνηση κάτι που δεν έχει κάνει καμία προηγούμενη, το δέχομαι ως πρόκληση γιατί γενικώς αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι.. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, ούτε θεωρία, ούτε υπερβολή, ούτε λαϊκισμός, είναι πραγματικότητα. Πάρα πολλοί κάτοικοι που διαμένουν κοντά στα σύνορα, επιλέγουν να κάνουν αυτό το ταξίδι, για να κερδίσουν κάποια χρήματα. Με απασχολεί πάρα πολύ».

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως πριν περίπου ένα μήνα, στα πλαίσια της εκδήλωσης του Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας- Economic Chamber of Greece με θέμα «Κόστος ενέργειας, πληθωρισμός και διεθνής αναταραχή: Πώς σκιαγραφείται το μέλλον για την ελληνική οικονομία;» το θέμα τέθηκε από τον Μενέλαο Μαλτέζο, που είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου και Εκπρόσωπος των Προοδευτικών Οικονομολόγων. Σε ερώτησή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαναθάση, ο κ. Μαλτεζος σημείωσε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα πρέπει να μειωθεί, ώστε να αποτραπεί αυτό το κύμα προς τη γειτονική χώρα, με δεδομένο μάλιστα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Απρίλιο, τα κρατικά έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης έχουν μειωθεί κατακόρυφα, κατά 108 εκ ευρώ.

Διαβάστε ακόμη  «Άνοιξε ο χορός» των ανακοινώσεων ψηφοδελτίων- οι διεργασίες των κομμάτων για τα ψηφοδέλτια του Έβρου

Και η «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» απάντηση του κ. Παπαθανάση: «Ο Έβρος είναι τμήμα της Θράκης, που είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και η Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζεται ως ενεργειακό κέντρο. Αισθάνεται καλύτερα ο κόσμος που ζει στην περιοχή αυτή; Σαφώς και αισθάνεται! Έχει λάβει η κυβέρνηση μέτρα που είχε λάβει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν για τη Θράκη; Φυσικά. Διευρύνθηκε η έννοια της παραμεθορίου για να μπορέσει ο Έβρος και οι άλλοι δύο νομοί να λάβουν επιπλέον κίνητρα, ιδιαίτερα ο Έβρος, που είναι το πιο κρίσιμο σημείο της πατρίδας μας. Για πρώτη φορά, θα το δείτε, ο αναπτυξιακός νόμος στηρίζει ιδιαίτερα τη Θράκη.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι ένα οριζόντιο μέτρο που έχει σχέση με τα έσοδα του κράτους. Αυτό που μπορούμε να δώσουμε το δίνουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Η πολιτική μας στοχεύει στη στήριξη των οικονομικά πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και θα συνεχίσουμε έτσι. Έρχεται όμως και η ρύθμιση για την ενέργεια που αναστέλλει, εξαφανίζει στην ουσία τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα δούμε από τον Ιούλιο μεγάλη μείωση στα τιμολόγια, τουλάχιστον κατά 85%. Αυτή είναι η πολιτική μας, ύψους σχεδόν 50 δις, εν μέσω κρίσης, για να κρατήσουμε την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις θέσεις εργασίας».