Για το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης των εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Θράκης συζήτησαν στην Άλφα Τηλεόραση η δημοσιογράφος Κυριακή Μπασκάκη και ο καλεσμένος της, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έβρου, Μενέλαος Μαλτέζος. 

Είναι ένα ζήτημα που καεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα τις οικογένειες που είχαν υποψήφιους φοιτητές . Είχαμε αναδείξει το πρόβλημα που θα προέκυπτε απο την ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά η Νέα Δημοκρατία και η κυρία Κεραμέως το εισήγαγε τελικά ως μέτρο και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις.  

Ο κύριος Μαλτέζος απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να δράσουν και να μεριμνήσουν ώστε να συμπληρωθούν άμεσα οι 994 θεσμοθετημένες θέσεις . 

Το επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε σοβαρότατο πλήγμα στο τοπικό ΑΕΠ, γιατί λόγω αυτού του κενού θα μειωθεί το κονδύλι στην περιοχή από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και η οικονομική δραστηριότητα θα  μειωθεί αφού 994 φοιτητές δεν θα δραστηριοποιούνται οικονομικά στην περιοχή. 

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο το οποίο θα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά. 

Διαβάστε ακόμη  Κ. Βαφειάδης: Μαθήματα ιατρικής κατεύθυνσης, δεν γίνονται με βίντεο

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής τελικα δεν είναι τόσο αθώα, συμπλήρωσε ο κύριος Μαλτέζος γιατί η Κυβέρνηση πήγε νύχτα την τροπολογία την εξίσωση των πτυχίων Δημοσίου ΑΕΙ και Κολλεγίων. Άρα η κυρία Κεραμέως και η Κυβερνηση της ΝΔ στέλνει άμεσα πελατεία στους φίλους τους, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κολλεγίων. 

Το αρνητικό παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης είναι χαρακτηριστικό, με μηδενικές εισαγωγές . 

Το μεγαλύτερο πλήγμα δε, στον Έβρο το έχει υποστεί το Γεωτεχνικό Τμήμα του ΔΠΘ της Ορεστιάδας που πλέον θα υπολειτουργεί με ελάχιστους εισακτέους .

Και ενώ απέναντι στην Ανδριανούπολη έχουμε ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε πολύ αργότερα , να ανθεί και της Ορεστιάδας να μαραζώνει . 

Πως ο Έβρος μένει όρθιος; Αναρωτιέται ο κ. Μαλτέζος Αν δεν κάνουμε  ανάλογες δημόσιες παρεμβάσεις , αν δεν μπει στον χάρτη η περιοχή της Θράκης και ειδικότερα του Έβρου να ενισχυθεί μέσω δημοσίων επενδύσεων , όσους φράχτες και να κάνουμε, δεν θα έχουμε αναμενόμενα αποτελέσματα. 

 Ακούστε αναλυτικά τη συζήτηση και την τοποθέτηση του κ.Μαλτέζου