Μενέλαος Μαλτέζος / Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Άρθρο Γνώμης του Μενέλαου Μαλτέζου

Η αντιπυρική περίοδος του 2022 δεν έχει ξεκινήσει δυστυχώς με τους καλύτερους οιωνούς.

Η πρώτη πυρκαγιά στην Αττική κατέκαψε μέσα σε 7 ώρες κάηκαν 4.322 στρέμματα, 11 κτίσματα και 4 οχήματα , κατέρριψε την «μαγική» εικόνα που επιμελώς καλλιεργείται.απο τα συστημικά ΜΜE.

Δεδομένου πως η κλιματική κρίση είναι και θα είναι παρούσα, είναι πλέον ανεπίτρεπτο να αιφνιδιαζόμαστε. Η «κλιματική αλλαγή» δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά ανθρωπογενές. Η ανθρώπινη παρέμβαση την προκαλεί, και μόνο με ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να σταθεροποιηθεί ή, σε κάποιες περιπτώσεις, και να αντιστραφεί.      

Παρά το γεγονός πως το 2021 είχαμε τις μεγαλύτερες δυνάμεις σε μέσα από κάθε άλλη χρονιά , η αντιπυρική περίοδος χαρακτηρίστηκε από απόλυτη αποτυχία, με ένα τραγικό απολογισμό που άφησε πίσω του 1,33 εκ στρέμματα καμένης γης με τις 500.000 στρέμματα σε μία και μόνη πυρκαγιά ,αυτήν της Εύβοιας, και (2.800 στρ) στο δάσος Λευκίμης Έβρου

Η κυβέρνηση έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές  πυρκαγιές είναι παντελώς απούσα από τη Β. Εύβοια όπως καταγγέλλουν οι Δήμαρχοι και παραγωγοί της περιοχής, λέγοντας ότι δεν έχουν εκταμιευτεί χρήματα για αντιπλημμυρικά και αποζημιώσεις, τα σχολεία υποβαθμίζονται και τα νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς ασθενοφόρα.

Τρία χρόνια αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό στο κρίσιμο αυτό πεδίο.

Διαπιστώνετε ότι η Κυβέρνηση δεν δημιούργησε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, δεν ενίσχυσε επαρκώς το έμψυχο δυναμικό, τα υλικά μέσα της πυροσβεστικής και δεν προχώρησε στις αναγκαίες δράσεις πρόληψης. Η απόφαση να δοθούν φέτος ελάχιστα κονδύλια για την πρόληψη είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας («λιγότερο δημόσιο παντού») και αδυναμίας να συνειδητοποιηθεί το τεράστιο κόστος που μπορεί να προκύψει εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όπως συνέβη φέτος αλλά και όπως πολύ συχνά συμβαίνει.                                                                                                      Με βάση τις προβλέψεις των ειδικών το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα καλοκαίρι δύσκολο.                                                                                                         Βιώνοντας την κατάσταση απραξίας της κυβέρνησης για το εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία, ο φόβος των πολιτών σε όλη την χώρα είναι έκδηλος και εύλογη η αγωνία τους.

Διαβάστε ακόμη  Η Αλεξανδρουπολίτισσα Μάγδα Κεπεσίδου θα βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Επιθυμία όλων μας είναι να υπάρξει πρόληψη και ο κρατικός μηχανισμός να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στις δύσκολες συνθήκες που ενδεχομένως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και απευθύνονται τόσο στην κεντρική κυβέρνηση ,τον πρωθυπουργό και τα εμπλεκόμενα όσο και στις αυτοδιοικήσεις Α & Β βαθμού του τόπου μας. Να ενισχυθεί η συνεργασία, σχεδιασμού, τεκμηρίωσης και υλοποίησης ανάμεσα στα τμήματα Προγραμματισμού και Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

Οι φορείς της αυτοδιοίκησης να απαντήσουν αν η κυβέρνηση τους έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία για να ανταποκριθούν επιτυχώς στις υποχρεώσεις τους.

Είναι προφανές ότι η πρόληψη και η κατάλληλη εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων είναι υψίστης σημασίας.

Η ανισοκατανομή πόρων μεταξύ καταστολής και πρόληψης και η υποαπορρόφηση χρίζουν αναδιάρθρωσης.. Το σύστημα χρηματοδότησης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών εστιάζει κυρίως σε δράσεις καταστολής έναντι δράσεων πρόληψης. Με βάση τα στοιχεία της πρόσφατης περιόδου, το 83,95% των συνολικών κρατικών πόρων κατευθύνεται προς την καταστολή και μόλις το 16,05% προς την πρόληψη. Την ίδια στιγμή, η τελευταία έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ κάνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις δαπάνες για την κατάσβεση των πυρκαγιών προτείνοντας τη διάθεση του 45% του προϋπολογισμού τους για την πρόληψη και την ετοιμότητα, το 35% για την καταστολή των πυρκαγιών και το 20% για την αποκατάσταση.

Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός δεν θα καρποφορήσει εφόσον δεν είναι μακροπρόθεσμος , σταθερός και στοχευμένος.

Ο σχεδιασμός της  αντιπυρικής προστασίας πρέπει να επιτυγχάνει το βέλτιστο κόστους και την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητα. Ο διπλός στόχος επιτυγχάνετε με τη σύσταση ενός κατάλληλα στελεχωμένου δημόσιου οργανισμού που θα αξιοποιεί την γνώση των επιστημόνων αλλά και την ανεκτίμητη πείρα του τοπικού πληθυσμού , ο οποίος δεν μπορεί παρά να είναι αρωγός σε αυτήν την συντονισμένη προσπάθεια.

Στόχος είναι η  δημιουργία  <<ανθεκτικών τοπίων>> ικανών να συμβάλλουν στην αναχαίτιση των πυρκαγιών αλλά και στην ταχύτερη αναγέννηση των καμένων περιοχών.

Το σπουδαιότερο όμως είναι η κυβέρνηση να μην κλείσει τα μάτια να <<κοιτάξει>> την ουσία και όχι την επικοινωνία όσο είναι νωρίς και όχι κατόπιν εορτής.

Κύριε Μητσοτάκη δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια δεν μπορείτε πλέον να αγνοείτε τους πολίτες και τις δυνάμεις τις κοινωνίας.