ΠΗΓΗ Φωτογραφίας: pameevro.gr

Τον Αμερικανό γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υποδέχτηκε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τον διάλογο τους ο οποίος εξελίχθηκε μπροστά στις κάμερες, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επεσήμανε μεταξύ άλλων την πρόοδο που έχει γίνει στην Αλεξανδρούπολη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτή θα μετατραπεί σε «γεωστρατηγικό κέντρο τόσο για την Ελλάδα και για την περιοχή όσο δε και για τους συμμάχους μας».

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του κ. Μενέντεζ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία άλλωστε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τιμήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ιδιαίτερα την νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Μενέντεζ «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας», η οποία μετατράπηκε σε νόμο των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και αναβαθμίζει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τη διμερή συνεργασία καθώς και την αμυντική, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τους συνέβη μία ανασκόπηση των σχέσεων Η.Π.Α – Ελλάδας οι  οποίες βιώνουν τις καλύτερες ημέρες τους καθώς βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο τους από όσο ποτέ και στις προοπτικές για μία στενότερη συνεργασίας των δύο χωρών ενόψει φυσικά και του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Η.Π.Α., που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Από την συνάντηση των δύο ανδρών, δεν απουσίασε η συζήτηση αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τους δύο άνδρες. Ο κ. Menendez εξέφρασε την εκτίμησή του για την ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, γιατί από την πρώτη στιγμή στήριξε την Ουκρανία, παρέχοντας της ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό. Ο κ. Μενέντεζ τόνισε τέλος ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή δημοκρατία, ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. 

Επιπλέον οι δύο άνδρες, σε μία συζήτηση σχετικά με την αμυντική συνεργασία και τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν, αντάλλαξαν απόψεις, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εμφατικά την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ δεν παράλειψε να κάνει μία εκτενή αναφορά στην σημασία των υποδομών που η Ελλάδα αναπτύσει, με στόχο την ενεργειακή της ασφάλεια, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης.

Διαβάστε ακόμη  Η Λουκία Σαράντη του «Ακρίτα» νέα πρόεδρος στον ΣΒΕ

Η συζήτηση του του Πρωθυπουργού με τον κ. Μενέντεζ όπως εξελίχθηκε:

-Ρ. Μενέντεζ: Φωτογραφία από το Κογκρέσο, ιστορική φωτογραφία. Για εσάς αλλά και για το γεγονός ότι έχετε δύο γυναίκες να στέκονται πίσω σας, την Πρόεδρο της Βουλής και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ήταν μία ιστορική στιγμή για εμένα αλλά πιστεύω και για τη χώρα μου.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω πάλι στην Ελλάδα. Καταρχάς, συγχαρητήρια για τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Είναι μια σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο αλλά, είμαι βέβαιος, και για εσάς.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για όσα έχετε κάνει για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Ξέρω πόσο σκληρά έχετε εργαστεί. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο στο γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό, αλλά και στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχετε έναν εξαιρετικά καλό Πρέσβη και μπορώ να σας πω ότι ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε πραγματικά στη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε.

-Ρ. Μενέντεζ: Συμφωνούμε απολύτως. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Πρέσβη μας. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό, ήμουν βέβαιος πως θα έκανε εξαιρετική δουλειά και επομένως είμαι πολύ χαρούμενος. Η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε πολύ γρήγορα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και από την ολομέλεια της Γερουσίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι επίσης που έχουμε τη δική σας Πρέσβη. Είναι εξαίρετη εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Προσπάθησα να περάσω απαρατήρητος σε αυτή την επίσκεψη αλλά αυτό δεν είναι εύκολο εδώ. Πήγα στην Αλεξανδρούπολη και είναι εξαιρετική η εξέλιξη εκεί, υπό την ηγεσία σας.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή.

-Ρ. Μενέντεζ: Εκτιμώ πως θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, για την περιοχή, αλλά και για τους Συμμάχους. Θεωρώ πως έχει απεριόριστες δυνατότητες.