Μερικοί λόγοι για τους οποίους η Πλατεία Ελευθερίας ΔΕΝπρέπει να αλλάξει όνομα- Τους συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Την «ανάγκη» να μετονομαστεί η πλατεία Ελευθερίας σε Πλατεία Ανθίμου του Α’ (τέως Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης και νυν Θεσσαλονίκης) ανακάλυψε η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. 

Η προσφορά του συγκεκριμένου Μητροπολίτη στην περιοχή, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’70, με τους αγώνες για τη διεκδίκηση της ιατρικής σχολής, είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει κάποιες δηλώσεις από την πλευρά του, που τον συνδέουν με ακροδεξιούς και ομοφοβικούς κύκλους, με τους οποίους, η Αλεξανδρούπολη, εκτιμούμε πως δεν θα πρέπει να συνδεθεί. Υπάρχουν άλλες προσωπικότητες που επίσης έχουν προσφέρει στον τόπο μας, δίχως μελανά σημεία, και θα πρέπει να αναγνωριστούν.

Παραδείγματα «προβληματικών» δηλώσεων ΑνθίμουΘεσσαλονίκης


Με αφορμή τη διοργάνωση του Gay Pride στη Θεσσαλονίκη το 2015

«Πότε υπήρξε τέτοιο φαινόμενο 2015 χρόνια να παντρεύεται άνδρας τον άνδρα και γυναίκα την γυναίκα; Αλλά και να θέλουν το δικαίωμα να έχουν ξένα παιδιά, για να τα μεγαλώσουν, και να τους πουν τι; Ούτε τα ζώα δεν έχουν τέτοιες διαθέσεις… Η ομοφυλοφιλία είναι αγιογραφικά θανάσιμο αμάρτημα, νοσηρό πάθος».

Για το Ισλάμ, με αφορμή την ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ

«Πρόκειται για εγκληματική προσπάθεια. Είναι δυνατόν να συνυπάρξει το Ισλάμ, η χειρότερη απειλή στον κόσμο που τρομάζει την Οικουμένη, με τη χριστιανική θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αν ναι, τότε σε δύο χρόνια οι Τούρκοι θα καυχιούνται ότι έφτασαν ως τη Θεσσαλονίκη».

Διαβάστε ακόμη  Από Απρίλη, Μάιο κι από Μάιο…Ιούνιο η λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

Για την υπόθεση βιασμού ανηλίκου στο Παπάφειο (που ως πρόεδρος του ΔΣ δικάστηκε και αθωώθηκε) 

«… το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Ιδρύματος μας, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου μας».

Στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία το 2008, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα : «Δώστε μας όπλα να πάρουμε τα Σκόπια!». 

«Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας. Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσονΜακεδονία … Διαδηλώστε αδέλφια! Σε γη και θάλασσα, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα! Διαδηλώστε!». 

Για τους «προδότες» που δεν αγαπούν την πατρίδα τους, το 2010

«Εγώ προτιμώ να είμαι εθνικιστής με τα γνωρίσματα τα οποία εξέθεσα, εσείς δε μερικοί στην Αθήνα, εάν δεν πιστεύετε στην αγάπη για την πατρίδα, εάν δεν θέλετε μια Ελλάδα ελεύθερη, δυνατή, ισχυρή και ακέραιη (…), τότε εάν θέλετε μείνετε στον χώρο της προδοσίας…» 


Διακρίνονται από αριστερά, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Στυλιανός Παττακός και σε πρώτο πλάνο ο Άνθιμος και πίσω δεξιά του ο Χριστόδουλος.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε και την παράταξη που στήριξε στον Δήμο ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει την συγκεκριμένη επιλογή.