Μερκούρης: Στα «αζήτητα» η γειτονιά της Άβαντος με ευθύνη της δημοτικής αρχής

Ένα θέμα που αποτελεί μόνιμο αίτημα των συμπολιτών μας στο τέρμα της οδού Άβαντος συζητήθηκε και πάλι στο συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, μετά από εισήγηση του συμβούλου της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Δημήτρη Μερκούρη. Ο λόγος για την πλήρη απουσία οδών στη γειτονιά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε ασθενοφόρο να προσεγγίσει με ακρίβεια. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει την υλοποίηση ενός προγράμματος ονοματοδοσίας της περιοχής, το οποίο, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μερκούρη, πάγωσε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη.

Στην εισήγησή του, ο κ. Μερκούρης, υπογράμμισε:

«Ο κύριος όγκος των μουσουλμάνων συμπολιτών μας διαμένει στην περιοχή της ¨Τέρμα Άβαντος ( Γειτονιά ) κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και εξυπηρέτησης βασικών αναγκών. Οι αιτίες που, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει μικρές ουσιαστικά παρεμβάσεις, σχετίζονται με πολεοδομικά ή γραφειοκρατικά ζητήματα, ακόμη και τη νομιμότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σήμερα ο κάτοικος της ¨Τέρμα Άβαντος¨ δεν έχει την δυνατότητα να καλέσει σπίτι του, σε περίπτωση ανάγκης, ασθενοφόρο, πυροσβεστική ή και ταξί, να παραλάβει γράμμα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Να κάνει ηλεκτρονικές αγορές οι οποίες ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας έχουν γίνει απαραίτητες. Ενώ συζητάμε για ατομική ευθύνη δεν μπορεί να δίνει διεύθυνση κατοικίας σε υπηρεσίες, να έχει ένα σημείο αναφοράς ως πολίτης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 651/2018 ομόφωνη απόφαση του, είχε καθορίσει την ονοματοδοσία κεντρικών δρόμων και πλατειών, αλλά και την αρίθμηση Παρόδων και οικιών, της συνοικίας αυτής.

Στα πλαίσια υλοποίησης αυτής της απόφασης σαν Δημοτική αρχή, είχαμε συντάξει ένα χάρτη με χαρακτηρισμό όλων των οδών της περιοχής ως ¨Πάροδος Α1, Πάροδος Α2…, κλπ. και καταμετρήσαμε σχεδόν οκτακόσια πενήντα σπίτια ή καταλύματα που υπήρχαν Έπειτα τοποθετήσαμε πινακίδες με τις ονομασίες των οδών και τον αριθμό σε κάθε σπίτι. Επικοινωνήσαμε τοπικά και κεντρικά με τα ΕΛΤΑ, εξασφαλίσαμε την αποδοχή της ονοματοδοσίας, τον καθορισμό δρομολογίων διανομής, αλλά και το απαραίτητο προσωπικό για την υλοποίηση της.

Διαβάστε ακόμη  Στις 16 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων της Αλεξανδρούπολης

Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019 οπότε έπρεπε να γίνει η εφαρμογή της στην πράξη Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη αφού η νέα Δημοτική αρχή, αντί να την υλοποιήσει με βελτιώσεις, την απαξίωσε, με συνέπεια να συνεχίζει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω για τους συμπολίτες μας.

Πέρα από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αυτός ο χάρτης θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο της πολιτείας, για μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Να δημιουργηθεί μια ομάδα από διάφορες υπηρεσίες που θα αναλάβει την καταγραφή τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των αναγκών ανά δρομάκι. Σε κάθε σπίτι να δοθεί ένας κάδος με χρεωστικό και οδηγίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, να δούμε πόσοι μαθητές δεν πηγαίνουν σχολείο και έτσι να καταπολεμηθεί η παιδική εργασία. Να σημειωθούν οι δρόμοι που δεν έχουν φωτισμό, σε ποιους χρειάζεται ασφαλτόστρωση και πολλά άλλα …

Γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να προχωρήσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αξιοποιηθεί και να εφαρμοστεί η χαρτογράφηση της περιοχής, συμπληρώνοντας τυχόν ελλείψεις ή κάνοντας διορθωτικές παρεμβάσεις. Να επικαιροποιήσουμε την δέσμευση των Ελληνικών Ταχυδρομείων για την εξασφάλιση προσωπικού και υπηρεσιών για την απρόσκοπτη διανομή της αλληλογραφίας στην περιοχή. Να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να ενεργοποιηθούν και άλλες υπηρεσίες ή φορείς ( Υπηρεσίες Δήμου, Περιφέρειας, ΔΕΥΑΑ, ΔΕΚΟ, Εφορία, εταιρείες τηλεφωνίας… ), για την εξυπηρέτηση των κατοίκων».

Το Συμβούλιο της Κοινότητας υπερψήφισε την εισήγηση Μερκούρη, ενώ οι σύμβουλοι ΝαΪτίδης και Βαλαβάνη, ψήφισαν υπέρ με την   παρατήρηση ότι με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ήδη συσταθεί, 5μελής επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει και την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής τέρμα Άβαντος. Κατά ψήφισε ο Θωμάς Αγγέλου.