Μεταφέρονται τα «παροπλισμένα» και τα «λειτουργικά» ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο

Λίγες μόνο ώρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τις εικόνες των «βουλιαγμένων» ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και αφού το 112 ήχησε για εκκένωση στην περιοχή, το ΓΕΣ αποφάσισε την μεταφορά τους στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου Βόλου, «για λόγους ασφαλείας» καθώς το νερό ανεβαίνει επικίνδυνα

Η μεταφορά γίνεται κατόπιν εισήγησης του διοικητή της βάσης ελικοπτέρων του Στεφανοβικείου και του διοικητή της 1ης Στρατιάς.

Εικόνες απ’ την πλημμυρισμένη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο με ελικόπτερα βυθισμένα στα λασπόνερα έφερε σήμερα στη δημοσιότητα το Documento, καταγγέλλοντας πως έμειναν καθηλωμένα και γι’ αυτό δεν επιχείρησαν περισσότερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, που πνίγηκαν απ’ την κακοκαιρία Daniel. Αντίστοιχο ρεπορτάζ δημοσίευσε και το iEidiiseis.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε ανακοίνωσή του διαψεύδει ότι τα εικονιζόμενα ελικόπτερα είναι επιχειρησιακά. «Τα ελικόπτερα UH-1H, ηλικίας 60 ετών, που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών. Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας», επισημαίνεται στην αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Διαβάστε ακόμη  Ακάθεκτη συνεχίζει το έργο της η Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΑ, παρά τις ελλείψεις

Μετά την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η εβδομαδιαία εφημερίδα Documento, επανήλθε με φωτογραφία που δείχνει και ένα ελικόπτερο Απάτσι και το ερώτημα: «Είναι κάποια από τα Απάτσι παροπλισμένα για το καθένα από τα οποία πληρώσαμε περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ;»

Επανήλθε όμως και το ΓΕΣ και με νέα ανακοίνωση σημειώνει πως «οι επιπλέον φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο αφορούν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων (Ε/Π) προς στεγνό τμήμα της πίστας του  Αεροδρομίου (Α/Δ)  Στεφανοβικείου του Βόλου».

Το θέμα προφανώς προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά καθώς έχει προηγηθεί τον Ιούλιο η απομάκρυνση αεροσκαφών F16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαινόταν εκείνη την ημέρα στην περιοχή.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι είναι «κολοσσιαίες οι ευθύνες κυβέρνησης και ηγεσίας Ενόπλων Δυνάμεων για την ασφάλεια στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την επάρκεια στρατιωτικών μέσων για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών».

Πηγή: efsyn.gr