Μετακίνηση περιπολιών της frontex στο θρακικό πέλαγος ζητά το Λιμενικό

Τη μετακίνηση σκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο προς το Θρακικό Πέλαγος ζητά το Λιμενικό Σώμα, αφού οι μεταναστευτικές ροές, μέσω θαλάσσιων διαδρομών,  έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο. Τα στελέχη του Λιμενικού σημειώνουν πως έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες «χαλάρωση» των μέτρων στα θαλάσσια «σύνορα» από την πλευρά της Τουρκίας με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι δουλέμποροι σε συνδυασμό και με τις καλές καιρικές συνθήκες να το εκμεταλλεύονται και να μετακινούν παράνομα πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι συλλαμβάνονται ακόμη και 17χρονοι ως διακινητές.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων, για να αποφύγουν τις περιπολίες Ελλήνων συνοριακών φυλάκων και στελεχών του Frontex επιλέγουν να πληρώσουν τα μέλη κυκλωμάτων (είναι λιγότερα τα χρήματα που δίνουν σε σχέση με το «ταξίδι» προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) για να τους περάσουν προς την ελληνική πλευρά διά θαλάσσης και για αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά εντοπισμού μεταναστών στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Διαβάστε ακόμη  Πανελλήνιο Εφήβων Final 4: Με το «δεξί» ο Εθνικός, 3-2 σε ματς «θρίλερ» τον Πανερυθραϊκό

Σύμφωνα με το Λιμενικό, από 07.00 της 7ης Ιουνίου έως 07.00 της 10ης Ιουνίου διεσώθησαν 154 πρόσφυγες-μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου και Κω.

 Επιπλέον, βάσει των ίδιων στοιχείων που δημοσιεύει καθημερινά το ΛΣ, έχουν διασωθεί από λιμενικούς 2.271 πρόσφυγες και μετανάστες το χρονικό διάστημα από 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου σε 73 περιστατικά έρευνας-διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Κω, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι.