Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές  κινητοποιήσεις των τελευταίων αρκετών ετών πραγματοποιήσαν χθες δάσκαλοι και καθηγητές σε όλη τη χώρα

Μαζικά βγήκαν στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας και φυσικά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση οι εκπαιδευτικοί του Νομού Έβρου

Οι εκπαιδευτικοί της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποίησαν πορεία χθες 15 Φεβρουαρίου στο κέντρο, δίνοντας το ηχηρό παρόν σε μία συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Η εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας τάχθηκε για άλλη μία φορά, τόσο κατά της προσωπικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όσο και κατά της αξιολόγησης των ίδιων των σχολικών μονάδων. Ανάμεσα σε όλα όσα εξακολουθεί να διεκδικεί η εκπαιδευτική κοινότητα από το Υπουργείο Παιδείας, πάγια αιτήματα της παραμένουν η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Η Σοφία Χατζηβλασίου, αντιπρόεδρος της Α/ΕΛΜΕ μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «Σε ένα άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, όπως μας έχει πια συνηθίσει, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία με την οποία επισπεύδει τη διαδικασία έναρξης της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και μάλιστα πρώτα των νεοδιόριστων, όπως ήδη είχε ανακοινωθεί. Με αυτή την οπισθοδρομική, αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική της απόφαση η Υπουργός Παιδείας γυρίζει την εκπαίδευση 41 χρόνια πίσω!

Αντί η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να απολογηθούν και να πάρουν μέτρα για τις τραγικές συνθήκες των σχολικών μονάδων, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και στα μέσα της σχολικής χρονιάς και για τα τεράστια μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα των παιδιών μας, συνεχίζουν να εξαπατούν γονείς, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς με τις κάλπικες διακηρύξεις περί «στήριξης και αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου».

Το περιεχόμενο και τα κριτήρια της αξιολόγησης, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σχέση με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών και την ανάγκη στήριξης των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, δεν αντιδρούμε γιατί δε θέλουμε να «ξεβολευτούμε» όπως λένε τα διάφορα παπαγαλάκια. Κάθε μέρα εξετάζουμε κριτικά και αυτοκριτικά τη δουλειά μας, στους συλλόγους διδασκόντων/ουσών ανταλλάσσουμε σκέψεις και προτάσεις για να γίνει καλύτερη η σύνθετη παιδαγωγική πράξη. Αυτή ακριβώς η διαδικασία είναι που ζητάμε να στηριχθεί ουσιαστικά από το κράτος».

Αναλυτικά τα αιτήματα του κλάδου των εκπαιδευτικών

Διαβάστε ακόμη  Κάηκε σπίτι επί της οδού Πανταζίδου, στην πόλη της Ορεστιάδας

  • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/20, 4823/21.
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων που έχουν ολοκληρώσει τη διετή υπηρεσία.
  • Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
  • Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Άμεση αύξηση μισθών ίση -κατ’ ελάχιστο- με τον ρυθμό του πληθωρισμού και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Άμεσο μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17. Αφορολόγητο στα 12.000 €.
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων τύπου PISA.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και απαξίωσε δεκάδες τμήματα σε όλη τη χώρα.
  • Αντιστεκόμαστε στον προσανατολισμό του σχολείου στην επιφανειακή γνώση, την ημιμάθεια, την αποθέωση των «δεξιοτήτων» που ενισχύεται με τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα εργαστήρια δεξιοτήτων

(Φωτογραφία: gnomionline.gr)