Μιχαηλίδης προς δημότες: «Μην γκρινιάζετε για το παραμικρό!… Ο Λαμπάκης φταίει για όλα» 

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση – διατριβή πάνω στο αντικείμενο «πόσο αδαείς είναι οι πολίτες που διαμαρτύρονται για τις παραλείψεις της δημοτικής αρχής / πόσο δεν φταίμε εμείς, αλλά οι προηγούμενοι»,  ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, επιχείρησε να απαντήσει στους πολίτες που μέσα από τα social media αναδεικνύουν διαρκώς την ολιγωρία και την ανικανότητα της δημοτικής αρχής σε πολλά θέματα, κυρίως της καθημερινότητας.

Ο κ. Μιχαηλίδης, με ανάρτησή του στην ομάδα «Φωτογραφίζουμε τα κακώς κείμενα στην περιοχή Αλεξανδρούπολης», σαν να απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου, μας ενημερώνει ότι «ότι δεν ανήκουν τα πάντα στον Δήμο», ότι «υπάρχει και η Περιφέρεια και το Δασαρχείο και οι  Βουλευτές του Νομού μας» και -σοκ!-  πως «άλλο ο Δήμος και άλλο η Κυβέρνηση της Αθήνας». (Δηλαδή; Δεν έχει δικό του γραφείο στο Δημαρχείο μας ο Μητσοτάκης;; )

Παρακάτω, μας εξηγεί για το αν μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα ο Δήμος σε όλες τις εργασίες και σύμφωνα με την έκταση που έχει: «Σας λέω ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα σε όλες τις εργασίες λόγω της υποστελέχωσης που έχει». Και ποιος φταίει για αυτό; «Στον δικό μας Δήμο Αλεξανδρούπολης η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Λαμπάκη δήλωσε άτομα μετρημένα στα δάχτυλα και για τον Δήμο και για τις υπηρεσίες του και δεν άρπαξε την μοναδική ευκαιρία που δόθηκε από την Κυβέρνηση για στελέχωση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Δήμος και οι υπηρεσίες του να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα». Και συνεχίζει: «Δείτε λοιπόν πως με μια απόφαση μπορεί μια Δημοτική Αρχή να καταστρέψει έναν τόπο και σημειώνω πως, εγκλιμάτισε (sic) η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Λαμπάκη έναντι του Δήμου και των πολιτών του». Βρέθηκε ο νούμερο ένα υπαίτιος, πάμε παρακάτω. Τι κάνει η δημοτική αρχή Ζαμπούκη σχεδόν 3 χρόνια τώρα για να τα αλλάξει όλα αυτά; «Εμείς ως Δημοτική Αρχή αγωνιζόμαστε με διάφορους τρόπους και ασκούμε πιέσεις ώστε να μας δώσουν την ευκαιρία να ανοίξει το ΑΣΕΠ και να πάρουμε μόνιμο προσωπικό στελεχώνοντας τον Δήμο και τις υπηρεσίες του για παρά πολλά χρόνια». Μάλιστα.

Μερικά από τα όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια που ακολούθησαν:

«Με όλη την καλή διάθεση, πολύ μεγάλο το κείμενο, δεν νομιζω να το διάβασε κάποιος ολόκληρο. Δεν έπρεπε να μπεις σε τόσες λεπτομέρειες. Να κρατήσουμε την ουσία λοιπόν, παρακολουθείς την σελίδα και προσπαθείς να επιλύσεις όσα περισσότερα προβλήματα μπορείς από την θέση σου.»

«Μια ολόκληρη πόλη μέσα στην σκόνη.. Βγαίνουμε να περπατήσουμε δεν μπορούμε, παίρνουμε αμάξι δεν γίνεται έτσι όπως έχουν καταντήσει οι δρόμοι .. Πάρκα ανύπαρκτα σε όλη την πόλη, βασικά επικίνδυνα , πρόσφατες φωτογραφίες από ατυχήματα παιδιών το αποδεικνύουν.. Έκλεισε ο Η παιδικός Σταθμός και ολόκληρη περιοχή δεν έχει παιδικό σταθμό να την εξυπηρετεί… Να μην συζητήσω για τα χωριά που ανήκουν στον Καλλικρατικό δήμο .. Αλλά για όλα αυτά και πολλά που δεν είπα να μην γκρινιάζουμε!!»

«Όλοι τα ίδια λέτε!! Δεν έχουμε άτομα, δεν άρπαξε την ευκαιρία ο προηγούμενος.. Βαρέθηκα να τα ακούω.. Αφήστε τους προηγούμενους και κοιτάξτε εσείς τι κάνετε. Μια ζωή να κοιτάνε όλοι τι έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν είναι λογική αυτή..

«Ναι υπάρχει υποστελέχωση και γραφειοκρατεία, ΟΜΩΣ δεν γίνεται να δεχτώ ότι ενώ υπάρχουν χρόνια προβλήματα που δεν έχουν δοθεί λύσεις, υπάρχει περίπτωση ΟΙ (όχι η) δημοτικές αρχές να έχουν και όραμα για την πόλη του 2070! Με μπαλώματα χρόνια ολόκληρα και αμφίβολα έργα “πνοής” ο δήμος νομίζει ότι προχωράει! Για παράδειγμα, φτιάχτηκαν ποδηλατόδρομοι και το ΚΤΕΛ είναι ακόμα στο κέντρο να μας βασανίζει, το παλιό Νοσοκομείο; Μόνο για να κλαίμε! Πόσα χρόνια ακόμα θα περιμένει η πόλη τον ανάδοχο να ξεκουνηθεί για να κάνει τις παιδικές χαρές; Φταίει η υποστελέχωση εδώ; Είναι η πόλη δέσμια του αναδόχου; Είναι δυνατόν; Υπάρχει έλεγχος στην καθαριότητα για την αξιολόγησή της; Έχετε επικοινωνία με τον άγνωστο δημότη ή ακούτε μόνο γνωστούς και φίλους; Άκουγα τις προάλλες την υπεύθυνη της γραμμής του δημότη ότι η υπηρεσία μόνο μεταφέρει αιτήματα και δεν είναι δουλειά της να βλέπει την πορεία και ένοιωσα σκουπίδι! Ποιανού δουλειά είναι η ενημέρωση του δημότη; Η δημοτική αρχή δεν παραξενεύεται για ποιο λόγο δεν υπάρχει αμφίδρομη ενημέρωση; Αν κάποιος δημότης έχει μια πρόταση βελτίωσης που θα την απευθύνει; Ανακοινώνονται αναπλάσεις, τις επιβλέπει κάποιος ή περιμένουμε τον δημότη να αναφέρει την καταστροφή της; Ξέρετε υπάρχει και η περίπτωση(όχι κατακριτέα) η συνήθεια(ασχέτου προσπάθειας) να μας κάνει να μην βλέπουμε πιθανές αυτονόητες λύσεις! Για το δε δημοτικό συμβούλιο περισσότερο δίνεται η εντύπωση ότι είναι χώρος να “διασταυρωθούν” τα ξίφη των παρατάξεων παρά να δώσετε λύσεις. Επιτέλους ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ, ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ! Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και βέβαια δεν ζητώ να απαντήσετε για άλλους. Ότι ανέφερα ήταν γενικό».

Η ανάρτηση Μιχαηλίδη

Καλησπέρα σε όλους σας .

Είμαι Δημοτικός Σύμβουλος ασχολούμαι με τα κοινά βλέπω τα πράγματα εκ των έσω και θα ήθελα να σας αναφέρω κάποια πράγματα που ίσως να μην τα γνωρίζετε.

Επειδή παρακολουθώ την σελίδα η οποία βοηθάει θα έλεγα αρκετά τον Δήμο αλλά και εμάς ως Δημοτική Αρχή, διότι  επισημαίνεται διάφορα πράγματα τα οποία μπορεί να μην έχουν πέσει στην αντίληψη μας ή να μην μας ενημέρωσαν.  

Όμως παρατηρώ και αγανάκτηση η οποία υπάρχει από εσάς, ή ίδια είναι και από εμάς για θέματα που αφορούν όλη την έκταση του Δήμου τα οποία δεν αλλάζουν ή θέλουν χρόνο για να αλλάξουν ή δεν θα αλλάξουν ποτέ.

Το πρώτο που θα ήθελα να σας αναφέρω είναι ότι δεν ανήκουν τα πάντα στον Δήμο , υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες άλλοι φορείς που είναι στην δική τους ευθύνη και εκτός αρμοδιότητας Δήμου , όμως όλοι τα μεταφέρουν στον Δήμο σαν πρόβλημα .

Υπάρχει και η Περιφέρεια και το Δασαρχείο και οι  Βουλευτές του Νομού μας οι οποίοι όλοι αυτοί πρέπει και μπορούν ή όχι να λύνουν προβλήματα του τόπου μας .

Δεύτερον ίσως να το δημιούργησαν αυτό οι Δήμαρχοι που πέρασαν , δηλαδή ότι πρόβλημα παρουσιάζεται που αφορά άλλες υπηρεσίες ή φορείς να το μεταφέρουν οι ίδιοι και σε εισαγωγικά να το λύνουν πράγμα που πολλές φορές δεν γινόταν .

Τρίτον θα ήθελα να σας πω, πως άλλο ο Δήμος και άλλο η Κυβέρνηση της Αθήνας .

Οι Δήμοι με τις υπηρεσίες που έχουν, ζούνε με ιδίους πόρους και το κράτος δεν τους επιχορηγεί σε τίποτα παρά μόνο αν προκύψει έκτακτη ανάγκη , δηλαδή καταστροφή από καιρικά φαινόμενα κ.τ.λ.

Οι απαιτήσεις όμως , οι προκλήσεις και η καθημερινότητα είναι πολλές στον Δήμο μας πάνω από το όριο που μπορεί να ανταπεξέλθει και λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει αλλά και πολλών πραγμάτων που συντελούν σε αυτό και θα αναφέρω στην συνέχεια .

Όσο αφορά τα οικονομικά, αν οι ανάγκες για το Έτος για να αγοραστούν πράγματα διαφορά να γίνουν συμβάσεις και ότι τέλος πάντων είναι στην ευθύνη του Δήμου να κάνει ή να αντικαταστήσει, είναι 10€ για παράδειγμα , ο Δήμος μπορεί να καλύψει τα μισά και πιο κάτω βάση των εσόδων που έχει και συμπεριλαμβάνονται μέσα και ότι έκτακτο και απρόβλεπτο  προκύψει που είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα .

Διαβάστε ακόμη  Μαργαρίτης Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Η Θράκη αναδεικνύεται σε έναν πυλώνα, μία βιτρίνα της Ευρώπης

Όπως καταλαβαίνεται αν υπήρχε κρατική επιχορήγηση και δεν υπήρχαν χρέη προς τον Δήμο από πολίτες αλλά και από διάφορα άλλα θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις που υπάρχουν .

Τώρα θα μου πείτε μα ο Δήμος μπορεί να δαπάνησε χρήματα στην τάδε εργασία ή το τάδε έργο ή στην τάδε εκδήλωση που εμείς το θεωρούμε περιττό και δευτερευούσης σημασίας .

Εδώ όμως μπορώ να πω, διότι και εγώ έτσι σκεφτόμουν, πως όλα είναι διαφορετικοί κωδικοί και δεν μπορείς να πάρεις χρήματα από τον ένα κωδικό που είναι για έργο και να ενισχύσεις έναν κωδικό που είναι προμήθεια για παράδειγμα βάση νόμου .

Πάμε τώρα στο αν μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα ο Δήμος σε όλες τις εργασίες και σύμφωνα με την έκταση που έχει.

Σας λέω ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα σε όλες τις εργασίες λόγω της υποστελέχωσης που έχει .

Και αυτό διότι η Κυβέρνηση που υπήρχε το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε ,πήρε ψήφισμα στη Βουλή <απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού> για να μειώσει τα έξοδα στον προϋπολογισμό της διότι η προηγούμενες κυβερνήσεις προσλάμβαναν πολύ κόσμο μόνιμο και δαπανόνταν πολλά χρήματα αλλά για να μειώσει και το δημοσιονομικό πρόβλημα που υπάρχει . Καλώς το έκανε αυτό όμως στο ψήφισμα εκείνο δεν τέθηκε ένα όριο που να λέει ότι ένας Δήμος για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται 1.000 εργαζόμενους όμως χρειάζεται 500 . Μη βάζοντας το όριο εκείνο στα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν συνταξιοδοτήσεις χωρίς καμία αναπλήρωση με αποτέλεσμα σήμερα το 2022 να είμαστε κάτω από το μισό σύμφωνα με την αναγκαιότητα που υπάρχει .

Όμως το 2018 άνοιξε την 3Κ η Κυβέρνηση και έλεγε στους Δήμους όλης της Χώρας  δηλώστε τις ανάγκες που έχετε για προσλήψεις ώστε να στελεχωθείτε .

Στον δικό μας Δήμο Αλεξανδρούπολης η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Λαμπάκη δήλωσε άτομα μετρημένα στα δάχτυλα και για τον Δήμο και για τις υπηρεσίες του και δεν άρπαξε την μοναδική ευκαιρία που δόθηκε από την Κυβέρνηση για στελέχωση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Δήμος και οι υπηρεσίες του να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

Μετά από 1 μήνα πήραν απόφαση και έδωσαν αρκετά τμήματα του Δήμου να τα λειτουργούν ιδιώτες με αποτέλεσμα να αδειάζει ο προϋπολογισμός κάθε χρόνο αφού ένας ιδιώτης ζητάει τριπλάσια χρήματα απ ότι θα έπαιρναν οι μόνιμοι εργαζόμενοι σε μισθούς αν είχαν προσληφθεί .

Σκεφτείτε πως τα χρήματα που θα περίσσευαν θα γίνονταν τριπλάσιες εργασίες σε ένα έτος απ ότι γίνονται .

Εδώ να πούμε ότι οι ιδιώτες παίρναν και παίρνουν έτσι κι αλλιώς δουλειές απο τον Δήμο για προμήθειες σε υλικά που παρέχουν και έργα που εκτελούν, δεν χρειαζόταν να δοθούν σχεδόν όλα .  

Αυτό σημαίνει πως ότι βλέπετε στην καθημερινότητα του Δήμου (απο την καθαριότητα, μέχρι τις εργασίες μικρές – μεγάλες, τις αντικαταστάσεις) είναι απο την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνει το ολιγάριθμο μόνιμο προσωπικό του Δήμου και των υπηρεσιών του και το υπερβολικό φιλότιμο που έχουν κάποιοι εξ αυτών.  

Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν και μην γκρινιάζετε για το παραμικρό που βλέπετε, όλοι θέλουμε να είναι διαφορετικά τα πράγματα .

Εμείς ως Δημοτική Αρχή αγωνιζόμαστε με διάφορους τρόπους και ασκούμε πιέσεις ώστε να μας δώσουν την ευκαιρία να ανοίξει το ΑΣΕΠ και να πάρουμε μόνιμο προσωπικό στελεχώνοντας τον Δήμο και τις υπηρεσίες του για παρά πολλά χρόνια .

Εδώ πρέπει να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και όλοι οι Βουλευτές του Έβρου όπου είναι οι εκπρόσωποι μας στην Κυβέρνηση . ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ !!!

Δείτε λοιπόν πως με μια απόφαση μπορεί μια Δημοτική Αρχή να καταστρέψει έναν τόπο και σημειώνω πως, εγκλιμάτισε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Λαμπάκη έναντι του Δήμου και των πολιτών του.

Διότι εάν υπήρχε το ποθητό προσωπικό θα μπορούσε και ο Δήμος να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα σε όλα όσα γράφετε εδώ μέσα .

Εδώ παίζουν ρόλο και οι αποφάσεις των πολιτών οι οποίοι πρέπει να ψηφίζουν Πολιτικούς με γνώμονα το κοινο συμφέρον και όχι για το προσωπικό συμφέρον .

Πάμε  τώρα στην έκταση του Δήμου που είναι τεράστια .

Πριν κάποια χρόνια κάποιοι πήραν απόφαση και συγχώνευσαν τους Δήμους Φερών , Τραϊανούπολης  και Αλεξανδρούπολης και έφτιαξαν ένα , τον Δήμο Αλεξανδρούπολης .

Πριν πάρουν την απόφαση αυτή όμως έπρεπε να δουν το ηλικιακό όριο των εργαζόμενων των Δήμων αυτών , το οποίο ήταν μεγάλο .

Που σημαίνει ότι συγχώνευσαν τους Δήμους δήθεν για οικονομία και πως θα ήταν καλύτερα , συνταξιοδοτήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι που υπήρχαν εκεί και αυτόματα θα έπρεπε όλοι αυτοί που δούλευαν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης να εκτελούν εργασία και στην Τραϊανούπολη με πόσους οικισμούς από γύρω και στην πόλη των Φερών με πόσους οικισμούς επίσης από γύρω .  

Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι να εκτελέσουν εργασία ταυτόχρονα σε όλο τον Δήμο.

Όμως οι ανάγκες είναι πολλές η καθημερινότητα τεράστια και όλοι οι πολίτες θέλουν καθαρή την Πόλη τους το χωριό τους την περιοχή τους το πεζοδρόμιο τους και άλλα πολλά .

Και καλώς διότι όλοι το θέλουν αυτό . Καταλαβαίνετε όμως ότι όλα αυτά θα είχαν λυθεί αν παίρνανε σωστές αποφάσεις όλοι όσοι περνάνε από τις θέσεις αυτές και αν τώρα βοηθήσουν όλοι και υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα δηλαδή της στελέχωσης των υπηρεσιών στο  φυσιολογικό όριο όμως, όσο πρέπει .  

Όλα αυτά που σας γράφω θεωρώ πως πολλοί πολίτες δεν τα γνωρίζουν( το καταλαβαίνω και απο την καθημερινή επαφή) , οφείλουν όμως να τα γνωρίζουν και να ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα .

Εν έτη 2022 και σαν νέοι άνθρωποι ούτε θελουμε ούτε θα πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να ξαναγίνουν όλα αυτά και να χτυπήσει ο Δήμος μας τόσα χρόνια πίσω .

Ότι σας ανέφερα δεν είναι τίποτα κοντά σε αυτά που θα αναφέρουμε σταδιακά και όταν υπάρχει χρόνος , καθώς και ενημερώσεις που αφορούν τους πολίτες  γιατί κάποτε πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και όχι να μεταφέρονται στους πολίτες κατά πως συμφέρει τον καθένα.

Έχουν αλλάξει πολλά στον Δήμο μας από την αναληψη των καθηκόντων μας και έπειτα  (απο νοοτροπία μέχρι αποφάσεις , εργασίες έργα μικρά και μεγάλα )  και θα αλλάξουν και άλλα.

Ίσως όχι με τον ρυθμό που απαιτούν οι ανάγκες.

Αλλά με τα όσα σας ανέφερα πιο πάνω και όσα θα αναφέρουμε ξανά εδώ καταλαβαίνετε ότι όλα όσα έγιναν , πραγματοποιήθηκαν με πολλή εργασία και αγώνα πρωί βράδυ .      

Επίσης όσο οι πολίτες βοηθούν στην κατάσταση αυτή και ακολουθούν το πρόγραμμα του Δήμου , ούτε σκουπίδια θα είχαμε δεξιά αριστερά ούτε προβλήματα πολλά που προκύπτουν συχνά  που θα τα αναλύουμε εδώ μαζί .    

Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώνεστε από την σελίδα του Δήμος Αλεξανδρούπολης και της Δ.Ε.Υ.Α Αλεξανδρούπολης σε fb και Instagram, για θέματα της καθημερινότητας, για ενημερώσεις που σας αφορούν, για εργασίες που εκτελούνται σε όλη την έκταση του Δήμου, για έργα μεγάλα που ειναι σε εξέλιξη και για μελέτες που ωριμάζουν για έργα που θα εκτελεστούν.      

Δημοτικός Σύμβουλος

Χαράλαμπος Μιχαηλίδης