Την πολύμηνη κυβερνητική απραξία και τις κενού περιεχομένου υποσχέσεις για οριστική λύση στο πρόβλημα διαπίστωσαν για ακόμη μία φορά οι συμμετέχοντες αγρότες στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στην Ορεστιάδα με θέμα τη μη ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας με τη Βουλγαρία, για την παροχή αρδευτικού νερού από τον ποταμό Άρδα στην ελληνική πλευρά.
Μετά τη λήξη της 60ετούς συμφωνίας τον περασμένο Ιούλιο, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πάρει μόνο μία μικρή παράταση ως τέλη Σεπτέμβρη, προκειμένου να μην επέλθει η ολοκληρωτική καταστροφή για τους καλλιεργητικές του Έβρου. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπάρχει καμία χειροπιαστή πρόοδος για την οριστική επίτευξη συμφωνίας, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τα «ρίχνουν» στην πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη γειτονική χώρα.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών στη σύσκεψη του Σαββάτου, στην οποία συμμετείχαν και οι βουλευτές Κελέτσης και Δημοσχάκης, εκπρόσωπος του βουλευτή Δερμεντζόπουλου, και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παπαδάκης, τονίστηκε τόσο η δυσπιστία και η αγανάκτησή τους για τις διαρκείς δικαιολογίες που προβάλλονται από την κυβέρνηση όσο και η αγωνία για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο αγροτικός κόσμος επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες για την “αδιαφορία που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια να επιτευχθεί εγκαίρως μία νέα συμφωνία” και απαιτεί μία άμεση και σταθερή λύση, που θα επιτρέπει τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας χωρίς το ρίσκο της έλλειψης αρδευτικού νερού, τονίζοντας πως “οτιδήποτε άλλο κι αν έχει εξαγγελθεί ως αναπτυξιακό μέτρο για τον αγροτικό τομέα του Έβρου, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα εάν, πρωτίστως, δεν έχει διασφαλιστεί νερό για την άρδευση των χωραφιών”. Όπως τόνισανι τα στελέχη των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ, είναι μεγάλη η ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης, “πριν τις 15 Απριλίου, που ξεκινά η αρδευτική περίοδος”.
Το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνο, καθώς, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έχει γίνει γνωστό ότι το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει την επέκταση των αρδευόμενων περιοχών της γειτονικής χώρας, από 400.000 στρέμματα που είναι σήμερα, σε 1,5 εκ. στρέμματα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το βουλγαρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας, μετά τη σημαντική μείωση που παρουσίασε στη διάρκεια του 2023 η απορροή των ποταμών στο βουλγαρικό έδαφος, το 2024, λόγω της ξηρασίας και των μειωμένων βροχοπτώσεων, η απορροή μειώθηκε περαιτέρω, κατά 72%! Τα δύο αυτά νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στη δεδομένη και πάγια εκμετάλλευση των νερών από τη βουλγαρική πλευρά, μέσω των συνοριακών υδροηλεκτρικών της φραγμάτων, για τις ενεργειακές ανάγκες της.
Και ο Πουλιλιός… το βιολί του
Όπως αναμενόταν, οι κυβερνητικοί βουλευτές προέβησαν σε νέο ρεσιτάλ παροχολογίας, στο οποίο συνέβαλλε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Ευάγγελος Πουλιλιός, ο οποίος είπε ότι «το πρόβλημα «ξεκίνησε από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και ευτυχώς παρενέβη ο περιφερειάρχης με την υπογραφή της τρίμηνης παράτασης. Αυτοί που μας κυβερνούν, διαχρονικά, θεωρούν ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν να σπέρνουν, όμως, πλέον, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη και οι τιμές χαμηλές. Πόσο θα αντέξουν τα κόστη οι αγρότες; Πρέπει να δοθεί απάντηση για το θέμα της συμφωνίας από χείλη κυβερνώντων. Αυτό περιμένουμε από τη συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό. Θέλω να βεβαιώσω τους αγρότες ότι η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης είναι κοντά στο πρόβλημα και αγωνίζεται για λύση του».
Ελπίζουμε πως ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης δεν εννοεί ότι η λύση για την οποία αγωνίζεται η Περιφέρεια και η κυβέρνηση θα είναι η ίδια με αυτή που δόθηκε με την τρίμηνη παράταση, η οποία, όπως είχαν αποκαλύψει δημοσιεύματα κόστισε στη χώρα (ή μήπως στην Περιφέρεια ΑΜΘ) 2 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τη χρήση του νερού που διαφορετικά η γειτονική χώρα θα αξιοποιούσε για παραγωγή ενέργειας…