Μηταράκης: Να μπει ο Έβρος στο καθεστώς των νησιών αλλά με άρση του γεωγραφικού περιορισμού

«Πολλά κοινά σημεία σύγκλισης με τις τοπικές κοινωνίες» διαπίστωσε κατά την επεισοδιακή επίσκεψή του στον Έβρο ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, παρά το γεγονός ότι τόσο στην Ορεστιάδα χθες, όσο και στην Αλεξανδρούπολη σήμερα το πρωί, αποδοκιμάστηκε έντονα από συγκεντρωμένους πολίτες που αντιδρούν στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου.

Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά:
« Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη αναβάθμισης του Φυλακίου, σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγειονομικές συνθήκες. Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική φύλαξης των συνόρων και μείωσης των μεταναστευτικών ροών. Σε κανένα ψήφισμα θεσμικού φορέα δεν υπάρχει αίτημα να κλείσει το ΚΥΤ στο Φυλάκιο… Όλοι συμφωνούν στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους του ΚΥΤ. Όλοι συμφωνούν επίσης, ότι έχει ξεπεραστεί το Φυλάκιο και χρειάζεται να γίνει μια μικρή αναβάθμιση. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των κατοίκων, η οποία δεν έχει να κάνει, σε μεγάλο βαθμό, με το ίδιο το Φυλάκιο, αλλά με βαθύτερα προβλήματα, ειδικά του βορείου Έβρου, όπως είναι το δημογραφικό και η οικονομική ανάπτυξη, θέματα στα οποία η κυβέρνηση και η διακομματική επιτροπή Θράκης θα δώσουν απαντήσεις. Την αντιλαμβάνομαι στην ανησυχία τους, ως ακρίτας και εγώ».

Ο κ. Μηταράκης αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «επέκταση», αρκέστηκε στον όρο «αναβάθμιση», έργο για το οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχει ούτε διαγωνισμός, ούτε τεχνικό δελτίο, (το οποίο, όμως, όπως είπε λίγο αργότερα, πρέπει να είναι το επόμενο στάδιο για το Υπουργείο) ούτε ανάδοχος. Εξάλλου, επισήμανε πως «δεν αλλάζει η εθνική πολιτική για τη Θράκη και τον Έβρο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα δομή στη Θράκη, ούτε θα υπάρξει κάποια παραμονή μεταναστών στη Θράκη. Ούτε αλλάζει ο χαρακτήρας του ΚΥΤ Φυλακίου, όλοι θα μετακινούνται μετά τους απαραίτητους ελέγχους στις υφιστάμενες δομές».

Σημείωσε ακόμη πως «πολλοί προσπαθούν να συνδυάσουν τη χωρητικότητα της δομής με τους διαμένοντες και σε πολλούς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα υπάρχουν 1.500 άτομα στο Φυλάκιο. Το γεγονός, όμως, ότι δημιουργείς μία χωρητικότητα δεν σημαίνει ότι θα έχεις τόσους ανθρώπους μέσα στη δομή», τονίζοντας πως θα πρέπει να μπορεί το ΚΥΤ να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο γεγονός, όπως αυτά που συνέβησαν πριν ένα χρόνο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανησυχία για αύξηση των ροών το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη  Συγκρατημένοι οι εκδρομείς ενόψει του Πάσχα

Όσο για τις αναφορές του προέδρου της Κοινότητας Φυλακίου Χρήστου Τυρμπάκη, ότι ο ίδιος κατά τη συνάντησή τους χθες, «απείλησε» ότι μπορεί να φέρει στον Έβρο και 10.000 μετανάστες, ο υπουργός είπε: «Όλοι όσοι ήμασταν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Φυλακίου, είδαμε τη δήλωση στο facebook και εκπλαγήκαμε από τη μεταφορά ψευδών πληροφοριών, και ως προς την ουσία, και ως προς το ύφος της συνάντησής μας. Λυπάμαι που το λέω, όμως, φαίνεται ότι ο μόνος λόγος που ήρθε στην ολιγόλεπτη συνάντηση ήταν να δημιουργήσει ένταση στην τοπική κοινωνία».

Για τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, και τα σημεία που χρήζουν αλλαγής ο κ. Μηταράκης είπε:

«Το πρώτο σημείο είναι το θέμα της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού που επέβαλε η συμφωνία και δημιούργησε τεράστια πίεση στα νησιά του Αιγαίου, γιατί συνδύασε τη δυνατότητα επιστροφής προς την Τουρκία, όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία με την παραμονή τους στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου. Είναι ένα πολύ βασικό σημείο που πρέπει να αλλάξει.

Και με αυτό δεδομένο θα πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα Ευρωπαϊκής ένωσης- Νότου για να μπορούν να γίνονται επιστροφές και από τα χερσαία σύνορα, με την προϋπόθεση να μην τεθεί, κι ούτε μπορούμε να θέσουμε, θέμα παραμονής στον Έβρο αιτούντων άσυλο».

Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε ουσιαστικά την ειλημμένη απόφαση για μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, όπου υπάρχουν αιτούντες άσυλο, ενώ η παρουσία μεταναστών στην πόλη μας για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, σημείωσε πως είναι κόντρα στην πολιτική που ορίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει παραμονή μεταναστών στον Έβρο.
«Δεν συνδυάζεται με αυτό που όλοι ζητάνε, δηλαδή να υπάρχει ειδική πολιτική για τον Έβρο, μη διαμονής κι ενισχύει τη δική μας σκέψη και ανάγκη μεταφοράς του γραφείου εκτός Έβρου».