Σε ακόμη ένα ουτοπικό κρεσέντο επιδόθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Μιλώντας για τις συνέπειες του πολέμου στα ενεργειακά, είπε πως θα γίνει και δεύτερος σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη με ιδιωτικά κεφάλαια!
Ορισμένες πρώτες σκέψεις-ενστάσεις:
Πρώτον, ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί ο πρώτος, για τον οποίο χρειάστηκαν πολλά χρόνια και ακόμη περισσότερα χρήματα. ΥΓ Τους επενδυτές τους ρώτησε κανείς αν θέλουν τόσο ανταγωνισμό στην αυλή τους;
Δεύτερον, μήπως θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, προτού γίνουν τέτοιου είδους Λουδοβίκειες ανακοινώσεις; Διότι, μπορεί ο LNG του Κοπελούζου να μας «φορέθηκε» δίχως διάλογο και δίχως αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους, ωστόσο, ποιος είναι διατεθειμένος να δεχθεί κι έναν δεύτερο σταθμό μέσα στο θρακικό πέλαγος, χωρίς να ξέρουμε ακόμη τις συνέπειες, περιβαλλοντικές κυρίως, του πρώτου;
Ακριβώς όπως εκτέθηκε ο κ. Μητσοτάκης με το θέμα της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, την οποία ανακοίνωσε δίχως να ενημερώσει κανέναν, ούτε καν τον ΥΠΕΞ του, ούτε και τον στρατό, όπως λένε τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, με αποτέλεσμα να το μαζέψει στην πορεία, προβαίνει και πάλι σε ανέξοδος υποσχέσεις και παχιά λόγια δίχως αντίκρισμα.
Δεν είναι οι σταθμοί LNG μανιτάρια, κύριε Μητσοτάκη για να ξεφυτρώνουν όπου θελήσετε. Το πρόσχημα της ενεργειακής ασφάλειας δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μίας περιοχής, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ακατοίκητη κι έρημη Ρεβυθούσα. Η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για μία χώρα, απαιτεί σοβαρότητα και σχεδιασμό, όχι πυροτεχνήματα.
Τι είπε ο Πρωθυπουργός
Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε βάθος χρόνου στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και από τους υδρογονάνθρακες γενικότερα, με στόχο να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομοι» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια, στην Αλεξανδρούπολη».