Μνήμες Τσερνόμπιλ ξυπνά και στη Θράκη τηλεοπτική σειρά του HΒΟ

Μια νέα σειρά του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου HBO προβάλει τις τραγικές ώρες που ακολούθησαν μετά το δυστύχημα του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία (τότε ΕΣΣΔ), το 1986. Ένα γεγονός που συγκλόνισε τον πλανήτη και που προκάλεσε πανικό στον Έβρο και τη Θράκη, με δραματικές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων όλης της βόρειας Ελλάδας.

Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα δεν είναι ιδιαίτερα σαφής, αναφορικά με το εύρος και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων, το Τσέρνομπιλ ήταν, αδιαμφισβήτητα, ένας εφιάλτης που άφησε τα σημάδια του και στην Ελλάδα. Άλλωστε, λίγες μέρες μετά το ατύχημα, ένα συγκλονιστικό νέφος ραδιενέργειας κάλυψε τη Θράκη και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου, οι αποβολές, οι γεννήσεις παιδιών με ελλιπή μέλη και άλλες ασθένειες που παρουσίασαν έξαρση τα αμέσως επόμενα χρόνια, αποδόθηκαν από επιστήμονες στο Τσέρνομπιλ. Μάλιστα, επιστήμονες παραδέχτηκαν σε μια δημοσιογραφική έρευνα που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Επικαιρότητα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν αναγκαστεί να διπλασιάσουν τα ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό επίπεδα ραδιενέργειας. Διαφορετικά θα έπρεπε να καταστραφούν όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα οπότε θα υπήρχε πρόβλημα ασιτίας!

Η σειρά που έγινε θέμα συζήτησης

Οι δημιουργοί της σειράς «Chernobyl», προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια ρεαλιστική απεικόνιση των ερειπίων του αντιδραστήρα, ο οποίος εξερράγη στη μέση της νύχτας στη διάρκεια μιας δοκιμής ασφαλείας, κατεδάφισαν ένα τεράστιο κτίριο στη Λιθουανία.

Διαβάστε ακόμη  Παρά - Κολύμβηση: «Χάλκινος» ο Λεργιός στα 50μ. πεταλούδα στη Μαδέιρα

Οι σκηνές της σειράς γυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, και στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες με αυτούς του Τσερνόμπιλ.
«Αυτή η ιστορία απαιτεί σεβασμό», τόνισε ο Κρεγκ Μέιζιν, δημιουργός αυτής της μίνι σειράς των πέντε επεισοδίων, «και όλη αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες δίνεται για τον λόγο αυτό», ανέφερε, καθώς «διηγούμαστε την ιστορία μιας άλλης κουλτούρας».

Αυτοκίνητα, ρούχα, γυαλιά, ακόμα και οι μικρότερες λεπτομέρειες είναι ιδιαίτερα προσεγμένες, προκειμένου να ταξιδέψουν τον θεατή 33 χρόνια πριν στη Σοβιετική Ένωση. Η σειρά, μάλιστα, δεν ασχολείται μόνο με το ατύχημα, αλλά και με τη διαχείρισή του από τις αρχές.

Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού αρνήθηκαν την επιστημονική αλήθεια, όπως και οι πολιτικοί. Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε το δυστύχημα 48 ώρες μετά την έκρηξη, την ώρα που ένα ραδιενεργό σύννεφο κάλυπτε την Ευρώπη και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σχολίασε το συμβάν τρεις εβδομάδες αργότερα.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς η σειρά “Chernobyl” δεν ασχολείται μόνο με «τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας», αλλά «τα ψέματα και τον κίνδυνο της τύφλωσης» από την απόκρυψη της αλήθειας.