Μνημόσυνο στους δυο καταδρομείς του Έβρου από την Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο

47 χρόνια μετά, δυο μέρες πριν την μοιραία νύχτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974, τελέστηκε το τρισάγιο μνημόσυνο στους δυο καταδρομείς από τον Έβρο, Χριστόδουλο Δοϊτσίδη και Χρήστο Χατζόπουλο που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στα Κυπριακά εδάφη με την έναρξη της Τουρκικής εισβολής «Αττίλας» στην Μεγαλόνησο.

Οι συγγενείς τους, αδελφή και γονείς του Χριστόδουλου και η αδελφή του Χρήστου, παρευρίσκονται τα τελευταία χρόνια με σφιγμένες καρδιές, για την καθιερωμένη τελετή στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Διδυμοτείχου, όπου και βρίσκονται οι προτομές τους, τιμής ένεκεν.

Τα δυο παλικάρια βρίσκονταν σ ένα από τα 13 μεταγωγικά “Νοράτλας” μαζί με άλλους 27 καταδρομείς, το οποίο καταρρίφτηκε κατά την προσέγγιση του στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Κανείς δεν επέζησε. Ήταν όλοι τους νέα παλικάρια. Πήγαιναν «για να ενισχύσουν την ιστορική οφειλή του Έλληνα πολεμιστή».

Η Κυπριακή Δημοκρατία τους τίμησε με πολεμικά μετάλλια και διακρίσεις. Τόσα χρόνια αγκάλιαζε τα σεπτά λείψανα τους!

Η Ελληνική πολιτεία από την μεριά της, απονέμοντας τους το βαθμό του εφέδρου ανθυπασπιστή καταδρομών.

Μέσα από τα συντρίμμια του Νοράτλας, ταυτοποιούνται σιγά σιγά, τα λείψανα των πολεμιστών ανοίγοντας τον δρόμο επιστροφής τους στις πατρίδες τους

Ήδη ο Χρήστος Χατζόπουλος από το Ελαφοχώρι γύρισε πίσω πριν 5 χρόνια και περιμένει στο στρατιωτικό νεκροταφείο Διδυμοτείχου να υποδεχτεί και τον Χριστόδουλο Δοϊτσίδη από την Καρωτή, όταν θα ταυτοποιηθούν και τα δικά του λείψανα.

Χθες, επίσημοι και απλοί πολίτες ήταν εκεί για να τιμήσουν δυο νέα παιδιά που όπως τονίστηκε σε σχετική ομιλία « έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα και τις νεότερες γενιές.» Άλλωστε όπως τονίσθηκε με έμφαση, οι κάτοικοι του Β. Έβρου, οι έφεδροι , οι εθνοφύλακες και οι υπό τα όπλα υπηρετούντες μένουμε πιστοί κάτω από το λάβαρο της XVI ΜΚ/ΜΠ και το επίγραμμα από την ιστορική απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου «Πάντες αυτοπροαιρέτως αποθάνουμεν».

ΕΡΤ Ορεστιάδας