Μπαίνει σε προτεραιότητα για το ΤΑΙΠΕΔ και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την τεσσαρακονταετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με προοπτική ο ανάδοχος να έχει αναδειχτεί εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις. Εν αναμονή των εξελίξεων για την  “Εγνατία Οδό” εξετάζεται παράλληλα και η αξιοποίηση τεσσάρων λιμένων, που μπορούν να τροφοδοτήσουν με κίνηση την οδό και αντίστροφα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Μεταξύ των λιμανιών αυτών είναι και της Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο -κατά τους ίδιους κύκλους- πως δίδεται προτεραιότητα στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμένων της Αλεξανδρούπολης (ο διαγωνισμός για τον εκεί Οργανισμό Λιμένος πιθανώς να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, τέλος Οκτωβρίου ή Νοέμβριο), της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.

Η Αλεξανδρούπολη ως λιμάνι με αυξημένη σημασία στον ενεργειακό τομέα και η Ηγουμενίτσα από την άλλη μπορούν να τροφοδοτήσουν με περισσότερη κίνηση την οδό, με τα λιμάνια να επωφελούνται κι αυτά από την πλευρά τους, από το γεγονός ότι οι μεταφορείς θα επιλέγουν τη συγκεκριμένη όδευση.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πριν μερικούς μήνες την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατά τμήματα παραχώρηση δραστηριοτήτων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στα μέσα του φθινοπώρου, είχε ανακοινώσει από την πρωτεύουσα του Έβρου, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ‘Αρης Ξενόφος.

«Ο σχεδιασμός είναι τέλη Σεπτέμβρη να έχουμε κατ’ αρχήν μια καλή αποτύπωση των δραστηριοτήτων και της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθούμε. Θα υπάρξει σε εκείνο το στάδιο μια διαβούλευση και με το υπουργείο Ναυτιλίας και φυσικά το λιμάνι θα είναι εμπλεκόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ώστε μέσα φθινοπώρου να μπορούμε να πούμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαγωνιστική διαδικασία…

Αναπόφευκτα η τελική διαδικασία θα μπει στο 2019, αλλά νομίζω είναι πολύ κρίσιμο το γεγονός ότι πλέον το φθινόπωρο μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ξεκινάμε την αξιοποίηση του λιμένα» δήλωσε ο κ. Ξενόφος.

Διευκρίνισε πως «δεν προχωράμε σε πώληση του λιμένα, αλλά σε υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων» συμπληρώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση «ήδη έχουμε ως Ταμείο προσλάβει νομικούς-τεχνικούς συμβούλους και οικονομικούς συμβούλους για να μας συνδράμουν στην αποτύπωση των υπό παραχώρηση δραστηριοτήτων».

Πηγή: http://www.voria.gr/article/to-fthinoporo-i-enarxi-tou-diagonismou-gia-to-limani-alexandroupolis