Μυροδοχεία και αναδευτήρες αρωμάτων στις παρυφές της Αλεξανδρούπολη

Ένα πλούσιο νεκροταφείο με πέντε κεραμοσκεπείς τάφους της ρωμαϊκής εποχής, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αλεξανδρούπολη. Ένα στεφάνι με χρυσά φύλλα, χάλκινα νομίσματα (Μαρώνειας και Αίνου), χρυσά περίτεχνα ενώτια, πήλινα και γυάλινα μυροδοχεία, χάλκινο ακέραιο κάτοπτρο με λαβή, χρυσό περίαπτο, χάντρες και 2 επιμήκη γυάλινα αντικείμενα σε σχήμα καρφιού-βελόνας, που μάλλον χρησιμοποιούνταν ως αναδευτήρες αρωμάτων, καλλυντικών ή φαρμάκων -χωρίς να είναι βέβαιη η χρήση τους- περιλαμβάνονται μεταξύ των κτερισμάτων που αναδεικνύουν πως το νεκροταφείο φιλοξένησε εύπορους κατοίκους, ενώ αναζητείται ο οικισμός στον οποίο εντάσσονταν.

Η έρευνα στην περιοχή, στο νότιο τμήμα της Αλεξανδρούπολης, έγινε για τις εργασίες εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου επιβλέπουν συνεχώς τις τομές και τις συνδέσεις που διανοίγονται για την εγκατάστασή του.

«Aπό την αρχή των εργασιών στην Αλεξανδρούπολη είχαμε επιστήσει την προσοχή του προσωπικού μας στην περιοχή που εκτείνεται στο νότιο παραλιακό τμήμα της πόλης (περιοχή γηπέδου, μέχρι και τον Φάρο) και φτάνει βορειότερα ως την κεντρική Λεωφόρο Δημοκρατίας, καθώς στο παρελθόν τόσο κατά τις εργασίες ανέγερσης οικοδομών όσο και σε έργα κοινής ωφέλειας, είχαν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα. Όπως λοιπόν αναμέναμε κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών στις οδούς Ψαρών και Ειρήνης εντοπίστηκαν και ανεσκάφησαν 5 κεραμοσκεπείς τάφοι», λέει στη Voria, η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Έβρου, Φιλοξένη Αϊτατόγλου.

Διαβάστε ακόμη  Η επίσημη ανακοίνωση της Τροχαίας για το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Ξάνθη

Σύμφωνα με την κ. Αϊτατόγλου, «στους τάφους αυτούς οι σκελετοί σώθηκαν αποσπασματικά και σε όχι καλή κατάσταση, εκτός από τον πρώτο που ήταν ακέραιος. Επιπλέον οι δύο τάφοι ήταν ακτέριστοι».

Αναφορικά με τα κτερίσματα στους άλλους τρεις τάφους, αυτά είναι πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν χάλκινα νομίσματα (Μαρώνειας και Αίνου), χρυσά περίτεχνα ενώτια, χάλκινο ακέραιο κάτοπτρο με λαβή, στεφάνι με χρυσά φύλλα, χρυσό περίαπτο, χάντρες.

Εντυπωσιακά είναι τα πήλινα και γυάλινα μυροδοχεία, καθώς και δύο επιμήκη γυάλινα αντικείμενα σε σχήμα καρφιού-βελόνας, που μάλλον χρησιμοποιούνταν ως αναδευτήρες αρωμάτων, καλλυντικών ή φαρμάκων, «χωρίς να είναι βέβαιη η χρήση τους».

Φωτογραφικό Υλικό: © Υπουργείο Πολιτισμού- Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου