Ν. Γιατρομανωλάκης μετά την επίσκεψη του σε Σουφλί & Διδυμότειχο : Ο Έβρος “έχει την μαγιά” για την αναβίωση της Χειροτεχνίας 

Ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος υποδέχθηκε την Τρίτη 1 Μαρτίου τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιο για τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη Νικόλα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σουφλίου, παρευρέθηκαν  ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Βασίλης Δελησταμάτης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Τσιαμίτας Θεόδωρος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γκαϊδατζής Νικόλαος και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου κ. Άκης Παρασκευόπουλος μαζί με μέλη της.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις που προγραμματίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και οι οποίες δύναται να υλοποιηθούν στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου, ούτως ώστε σε συνδυασμό με τη διάκριση της περιοχής μας, ως έναν από τους  καλύτερους τουριστικούς προορισμούς (Best Tourism Village), να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα αναδείξουν την περιοχή του Δήμου Σουφλίου.

Ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης από την πολιτεία, των περιοχών όπως ο Δήμος Σουφλίου που βρίσκεται σε τέτοια ευαίσθητη περιοχή, ώστε οι πολίτες και κυρίως οι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν διεξόδους και να μπορούν να παραμένουν στην περιοχή.

Μετά την συνάντηση, ο Δήμαρχος συνόδευσε τον Υφυπουργό, στις εγκαταστάσεις του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Τζίβρε και του Αρχοντικού του Μπρίκα, από τα οποία έμεινε εντυπωσιασμένος, στο Μουσείο Μετάξης του Ομίλου Πειραιώς, και το Εργοστάσιο Μεταξωτών της οικογένειας Μουχταρίδη.

Ακολούθως μετέβησαν στον οικισμό του Γονικού, όπου ο Υφυπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε με τους κατοίκους και ενημερώθηκε για τα υφαντά, τα κεντήματα και τα εργόχειρα που κατασκευάζονται με πολύ μεράκι από τις  γυναίκες του χωριού. Οι κάτοικοι του Γονικού τον υποδέχθηκαν θερμά, μιας και είναι ο πρώτος Υφυπουργός που επισκέφτηκε ποτέ τον οικισμό,  και τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον του, προσφέροντάς του γεύμα με τοπικά εδέσματα.

Τέλος, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Παραδοσιακής Υφαντικής Τέχνης  στον οικισμό του Φυλακτού.

Στο Διδυμότειχο. : 

«Η Θράκη έχει ένα  εξαιρετικό πολιτιστικό απόθεμα φοβερά πλούσιο και ενδιαφέρον που την κάνει ξεχωριστή » δήλωσε χθες από το Διδυμότειχο ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης στα πλαίσια   της  πενθήμερης περιοδείας του στη Θράκη, με τις δυο τελευταίες ημέρες να είναι αφιερωμένες στον  Έβρο.

Διαβάστε ακόμη  Χ. Μεντίζης: «Το pet - scan στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από σήμερα και μέχρι τις 20 Μαΐου θα λειτουργήσει μόνο για 3 ημέρες».....

«Νιώθω ότι εδώ υπάρχει όλη η μαγιά, όλη η πρώτη ύλη για αυτό που θέλουμε να υλοποιήσουμε, αλλά όλο αυτό χρειάζεται και μια υποστήριξη ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα. Αυτός είναι ο σκοπός και αυτό θέλουμε να πέτυχουμε. Ελπίζω μέσα από τις συναντήσεις με την Περιφέρεια, τους Δήμους, αλλά και τους Πολιτιστικούς  Συλλόγους που κάνουμε τι μέρες αυτές, να το  πέτυχουμε.»

Ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε το πρωί με τοπικούς παράγοντες του Σουφλίου (δήμαρχο Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς Τομέα, επιχειρήσεις μεταξιού και κεντήστρες στο χωριό Γονικό του Ορεινού Όγκου) όπου μελέτησαν διάφορες προοπτικές και πως μέσα από αυτές θα μπορεί το Σουφλί να αποτελέσει εκ νέου ένα Κέντρο Χειροτεχνίας για την Ελλάδα.

Στο Διδυμότειχο αμέσως μετά  συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης και την ομάδα του, όπου συζητήθηκαν αναπτυξιακές προοπτικές που μπορούν να προκύψουν μέσα από τον πολιτισμό, ώστε να ερευνηθεί για το τι μπορεί να ενταχθεί μέσα στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για το οποίο γίνεται και σχετική επίσκεψη στην περιοχή.

Ένα πρόγραμμα το οποίο διαθέτει 500 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκ. ευρώ προορίζονται στον τομέα της Χειροτεχνίας.

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας «στους προσανατολισμούς του Υπουργείου περιλαμβάνεται η αναβίωση της τεχνικής της Χειροτεχνίας όχι όμως με το μοντέλο των Οργανισμών Πρόνοιας που προϋπήρχαν αλλά σε άλλα σύγχρονα πρότυπα.»

Παράλληλα με την τεχνική σχεδιάζεται και η επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από την χειροτεχνία ώστε να υπάρξουν θέσεις εργασίας που να αποδίδουν  και ένα εισόδημα στην περιοχή ενώ βασικό στόχο αποτελεί και ο τομέας της κατάρτισης με την διατήρηση των τεχνικών της χειροτεχνίας που κοντεύουν να εξαφανισθούν.

Σήμερα ο κ .Γιατρομανωλάκης,  έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, την διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου αλλά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτρη Κελεμίδη.

Πηγή Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ & ErtNews