ΝΔ για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Μάλλον… πωλείται

Σε διαφορετική κατεύθυνση, από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης φαίνεται πως προσανατολίζεται η Νέα Δημοκρατία, εφόσον κερδίσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα πρώτα σενάρια που εξετάζονται, αντί για το καθεστώς των υποπαραχωρήσεων συγκεκριμένων χρήσεων, και διατήρηση των Οργανισμών Λιμένα υπό δημόσια «σκέπη», μάλλον θα επιλεγεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, δηλαδή η πώληση σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του euro2day.gr, διαφορετικό σχέδιο φαίνεται πως έχει για τα δέκα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια (που λειτουργούν με τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας) η Νέα Δημοκρατία. Θα εξετάσει, όπως έχουν τονίσει ανώτατα στελέχη του κόμματος, το ενδεχόμενο να πωληθούν οι τοπικοί οργανισμοί λιμένων, όπως συνέβη με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση προωθεί τις λεγόμενες υποπαραχωρήσεις, δηλαδή την παραχώρηση κάποιων δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι με διατήρηση τον οργανισμών λιμένος υπό κρατικό έλεγχο. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε υποστηρίξει πως θα ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση δραστηριοτήτων στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Όμως, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει «παγώσει» τη σχετική διαβούλευση ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός.