ΝΔ – Με τον Σμυρλή που έδωσε τις άδειες στο Predator στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης!

Επιτελικός ο ρόλος του μέχρι πρότινος γ.γ του ΥΠΕΞ. Ψηφοδέλτια με αγωνία στα δεξιά της συγκροτεί η ΝΔ. Τι θα κάνει ο Καραμανλής

Με το βλέμμα στα δεξιά της κινείται η γαλάζια παράταξη, καθώς στους κόλπους του Μαξίμου αναζητούν το αντίδοτο για τις διαρροές προς την Ελληνική Λύση και το ναζιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα, θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος, με τον Γιάννη Σμυρλή να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο. Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών -όπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι ΝΥΤ- ενέκρινε το 2021 τις δύο άδειες εξαγωγής-εμπορίας του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη. Έκτοτε, υπέβαλε την παραίτησή του, πυροδοτώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπογράμμισε ότι «ο άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ επιχειρείται να “ξεπλυθεί” στην κολυμπήθρα του “προεκλογικού αγώνα”». Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν υπουργοί και μέλη του κόμματος.

Οι εκλογικοί αναλυτές της κυβέρνησης, μετά την επεξεργασία του τελευταίου κύματος μυστικών και φανερών σφυγμομετρήσεων, εστιάζουν στα διψήφια ποσοστά του κόμματος του Κ. Βελόπουλου σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Στο ραντάρ τους, εντούτοις, έχει τεθεί η αυξημένη απήχηση -2,5%-2,7%, όπως αναφέρουν- των Ελλήνων του καταδικασμένου για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιοδεύσει πρωτίστως σε περιοχές όπου το δεξί πλευρό της Ν.Δ. δέχεται τα μεγαλύτερα αγκάθια. H προοπτική κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές δεν φέρεται ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Επικρατεί ο προβληματισμός ότι θα κριθεί αντισυνταγματική, καθώς το σύνταγμά απαγορεύει ρητά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μόνο στους αμετάκλητα καταδικασθέντες. Από τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα -και από νομικούς κύκλους- επισημαίνεται δε ότι ο Κασιδιάρης μπορεί να εμφανίσει έναν αχυράνθρωπο ως επικεφαλής του μορφώματός του και εκείνος να κινεί τα νήματα από τη φυλακή. Χθες, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την άποψη πως «οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές». Επιπλέον, η μυστική διπλωματία με επίκεντρο τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας εξέλιξης που θα πλασαριστεί ως «εθνική νίκη» και θα διεγείρει τα ανακλαστικά του συντηρητικού κοινού.

Στο Επικρατείας ο Παπασταύρου;

Στα νεοδημοκρατικά στέκια πυκνώνουν οι συζητήσεις για τη φημολογούμενη ένταξη του Σταύρου Παπασταύρου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά έχει ενταχθεί στο επιτελείο του -παλαιού του συμμαθητή, όπως υποστηρίζουν γαλάζιοι παράγοντες- Κ. Μητσοτάκη και συμμετέχει σε αρκετές συσκέψεις. Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, πραγματοποιήθηκε «μυστικός δείπνος» ανάμεσα στους Κ. Μητσοτάκη και Α. Σαμαρά.

Κλειστά τα χαρτιά του Καραμανλή

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώκει τετ α τετ και με τον Κώστα Καραμανλή προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του ενόψει των εκλογών. Ο Κ. Μητσοτάκης θα επιθυμούσε την κάθοδο του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να ενισχυθεί η γαλάζια συσπείρωση στη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο, κρατά τα χαρτιά του κλειστά, χωρίς από το περιβάλλον του να διαψεύδονται τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ως γνωστόν, άλλωστε, οι σχέσεις του με το Μαξίμου είναι τουλάχιστον ψυχρές μετά τις ευθείες αιχμές που εκτόξευσε από τα Ανώγεια για την υπόθεση των υποκλοπών.

Κάλυψη σε Κουτούπη από Οικονόμου

«Θα διαγράψει τον κ. Κουτούπη από τη Ν.Δ. ή στηρίζει ακόμα ένα πλιάτσικο 5,5 εκατ. ευρώ;» ρωτά η Πόπη Τσαπανίδου τον Μητσοτάκη, κι ενώ ο Οικονόμου είχε κάνει λόγο για «ατεκμηρίωτες καταγγελίες».

Ομπρέλα προστασίας στον Ανδρέα Κουτούπη ύψωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την αποκάλυψη ότι ο συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. και ο Ανδρέας Ροδάκος την τελευταία τριετία έχουν εξασφαλίσει μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο Γ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για «σκανδαλολογία», «ατεκμηρίωτες καταγγελίες» και «εύκολες ενοχοποιητικές υποθέσεις», αλλά και για «προσπάθεια δημιουργίας ενός αχταρμά με πραγματικά και ανύπαρκτα γεγονότα, με περιγραφές, φωτογραφίες, με ιδιότητες που υπήρχαν ή δεν υπήρχαν, προκειμένου να βγουν τα συμπεράσματα που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους». Η Ν.Δ., μάλιστα, δεν δίστασε να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ για υιοθέτηση λογικών πιστοποιητικού πολιτικών φρονημάτων πριν την ανάληψη οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο.

Τσαπανίδου: Θα επιστρέψουν τα 5,5 εκατ. ευρώ που ενθυλάκωσαν από τα δημόσια ταμεία;

«Θα διαγράψει τον κ. Κουτούπη από τη Ν.Δ. ή στηρίζει ακόμα ένα πλιάτσικο 5,5 εκατ. ευρώ; Θα ζητήσει να επιστρέψουν τα 5,5 εκατ. ευρώ που ενθυλάκωσαν από τα δημόσια ταμεία; Θα ζητήσει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Ελεγκτικό Συνέδριο να διεξαγουν ελέγχους για τη νομιμότητα των εν λόγω απευθείας αναθέσεων;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε, σε αυτό το φόντο, προς τον Κ. Μητσοτάκη η Π. Τσαπανίδου. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι «την ώρα που οι πολίτες μετράνε και το τελευταίο ευρώ, με την αισχροκέρδεια να τους γονατίζει, περιμένουμε από την κυβέρνηση σαφείς απαντήσεις για ένα ακόμη σκάνδαλο που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση:

* Η εταιρεία KnR του Α. Κουτούπη από το 2019 που εξελέγησαν η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης καταγράφει κάθε χρόνο νέο ρεκόρ ακαθάριστων εσόδων, σχεδόν στο σύνολό τους από φορείς του Δημοσίου με απευθείας αναθέσεις.

* Μόλις ξεκίνησε έλεγχος του ΣΔΟΕ στην εταιρεία KnR, ο Α. Ροδάκος, συνέταιρος του Α. Κουτούπη στην KnR, έφτιαξε μέσω της συζύγου του και μέχρι τότε εργαζόμενης της KnR μία νέα εταιρεία, τη Spark, η οποία μέσα σε έναν χρόνο έχει πάρει 1,3 εκατ. ευρώ επιπλέον απευθείας αναθέσεις.

Οπως προκύπτει από τον νόμο, οι αναθέσεις αυτές είναι παράνομες, αφού η εταιρεία δεν πληρούσε την προϋπόθεση τουλάχιστον τριετούς εμπειρίας. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλουν να διερευνήσουν τη νομιμότητα των συμβάσεων αυτών.

Πηγή