Την πρωτοβουλία για την διοικητική διαίρεση του Έβρου και την ίδρυση ξεχωριστής περιφερειακής ενότητας στο βόρειο τμήμα του νομού ως “Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου” διεκδικούν φορείς της περιοχής

Στο  ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εβροσκόπιο” με τον Νίκο Πατούνα γνωστοποιήθηκε σήμερα η πρωτοβουλία φορέων της περιοχής του Βορείου Έβρου, οι οποίοι ξεκινούν την υλοποίηση για μια ιδέα που έχει ακουστεί και συζητηθεί μεμονωμένα πολλές φορές: ο Βόρειος Έβρος να γίνει διοικητικά μία ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα.

Βασικό επιχείρημα της πρωτοβουλίας, πέρα από το γεγονός πως ο Έβρος γεωγραφικά είναι αχανής νομός με μεγάλες χιλιομετρικές διαφορές εντός νομού – κάτι που κάνει περιοχές του να απέχουν πολύ από την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας, την Αλεξανδρούπολη – είναι το γεγονός πως το νότιο τμήμα του νομού αναπτύσσεται διαρκώς και ραγδαία, όσο παράλληλα το βόρειο τμήμα μένει στην απομόνωση και στάσιμο ή υποβαθμισμένο σε θέματα ανάπτυξης. Κάτι άλλωστε που παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός πρόσφατα στην ΔΕΘ λέγοντας πως “πρέπει ο Βόρειος Έβρος να βγει από την απομόνωση“.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή που μίλησε στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ για την πρωτοβουλία, εξήγησε πως η διοικητική διάσπαση μπορεί να γίνει, νομικά δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να εμποδίζει την διαίρεση, ωστόσο πρέπει να υπάρξει και η πολιτική βούληση. “Δεν είναι διασπαστική η ιδέα, διαίρεση υπάρχει ούτως ή άλλως” εξήγησε η κ. Μεμετζή μιλώντας για πολλές υπηρεσίες και φορείς που υπάρχουν στην περιοχή του Βορείου Έβρου ή χρησιμοποιούν τον διαχωρισμό “Βορείου Έβρου” και “Νοτίου Έβρου”. “Οι κάτοικοι εδώ έχουν πετύχει πολλά πράγματα αλλά κάθε φορά πρέπει να αγωνιστούμε για τα αυτονόητα, να υπάρχουν οι υπηρεσίες και πιο κοντά μας”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη  Διδυμότειχο / Τα έκανε γυαλιά καρφιά στην Αστυνομία επειδή σκύλος, ενοχλούσε τον σκύλο του.

Πάνδημο το αίτημα – Κάλεσμα συμμετοχής

“Αν δεν είναι πάνδημο το αίτημα δεν έχει νόημα να προχωρήσει”, δήλωσε η κ. Μεμετζή, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα προς όλους για την πρώτη συνάντηση φορέων και πολιτών.

Την Τετάρτη 15/9/2021 στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί αυτή η πρώτη συνάντηση όλων όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την πρωτοβουλία διεκδίκησης, στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας (είσοδος από την πίσω πλευρά, του πάρκινγκ, του δικαστικού μεγάρου). “Θα είναι μια συλλογική προσπάθεια, θέλουμε κοντά μας και την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη – θα έπρεπε να είχε γίνει χτες – η δημιουργία της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου”, επισήμανε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή, με εμφανές το πάθος και τη συγκινησιακή φόρτιση για την έναρξη του αγώνα διεκδίκησης.

Ακούστε παρακάτω όλη τη συζήτηση στο Ράδιο Έβρος 

https://www.facebook.com/radioevros/videos/593163335036250/