Όπως κατήγγειλε ο υποψήφιος βουλευτής, Έβρου Μενέλαος Μαλτέζος βίαια 40.000 υποψήφιοι, τα δύο χρόνια εφαρμογής του νέου τρόπου εισαγωγής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, γνώρισαν τις πολιτικές του εκπαιδευτικού αποκλεισμού από την βαθμίδα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλτέζο: «Τις πολιτικές εκπαιδευτικού αποκλεισμού από την Ανώτατη Εκπαίδευση γνώρισαν βίαια 40.000 περίπου υποψήφιοι τα δύο χρόνια εφαρμογής του νέου τρόπου εισαγωγής από την κυβέρνηση της ΝΔ. Φέτος έμειναν εκτός Πανεπιστημίων 1 στους 3 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και 2 στους 3 από τα ΕΠΑΛ. Θυσία στο βωμό της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και του κέρδους των κολεγίων».

Ο κ. Μαλτέζος σημείωσε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ λειτουργεί ως λαιμητόμος για τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων.

«Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των παιδιών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για δεύτερη χρονιά επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα του Βορείου Έβρου. Η λαιμητόμος της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ που εισηγήθηκε η κ Κεραμέως το 2021 μετά τις οδηγίες του κ Μητσοτάκη και τις ψήφους των τοπικών βουλευτών της ΝΔ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση των τμημάτων του ΔΠΘ ειδικά στο Βορείου Έβρου και στο τέλος σε κλείσιμο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες προσέλκυσης επιπλέον φοιτητών από την κοσμητεία του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ άστην την Ορεστιάδα δυστυχώς και φέτος σημειώνεται δραματική απόκλιση μεταξύ των προβλεπόμενων θέσεων και όσων τελικά μπόρεσαν να καλυφθούν από τους φοιτητές».

Τα αποτελέσματα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ στα πανεπιστημιακά τμήματα του Βορείου Έβρου είναι:

Διαβάστε ακόμη  Εβρος: Μάνα βάζει το πτώμα της 5χρονης κόρης της στο ποτάμι, για να επιβραδύνει τη σήψη

Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τις 174 θέσεις οι επιτυχόντες μόνο 24. Χειρότερα στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, αφού από τους 156 που θα μπορούσαν δυνητικά να φοιτήσουν στο Τμήμα, το επέλεξαν πετυχαίνοντας την εισαγωγή τους μόλις 5 νέοι φοιτητές/φοιτήτριες.

Τα αποτελέσματα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στα πανεπιστημιακά τμήματα του Βορείου Έβρου είναι:

Από τα ΕΠΑΛ τα αποτελέσματα δείχνουν 20 επιτυχόντες για το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους 18 για το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.

Αναφορικά με τους εισακτέους στην νοσηλευτική σχολή του Διδυμοτείχου ο κ. Μαλτέζος χαρακτήρισε ως μία δυσάρεστη έκπληξη τα αποτελέσματα εισαγωγής νέων φοιτητών από από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ:

«Ακόμη πιο δυσάρεστη εξέλιξη έχουμε για την Νοσηλευτική Διδυμοτείχου η οποία έχει…0 επιτυχόντες από τα ΓΕΛ και 13 από τα ΕΠΑΛ. Μένει να φανεί πόσοι από αυτούς τους 13 θα εγγραφούν τελικά για να φοιτήσουν στην Σχολή και πόσους τελικά θα υποδεχτεί η πόλη του Διδυμοτείχου».

Ο κ. Μαλτέζος τέλος τόνισε ότι: «Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, με στόχο την συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας και αποστολή πελατείας στα ιδιωτικά κολλέγια. Άμεση ανάγκη για πολιτική αλλαγή για να καταδικασθούν οι νεοφιλελεύθερες και καταστροφικές αντιμεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση από τον ελληνικό λαό».