Νέος Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης ένας γνώριμος στο κίνημα κατά των χρυσωρυχείων

Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης για τον Έβρο και τη Θράκη. Καταρχάς, κανένας βουλευτής από την περιοχή δεν επιλέχθηκε για κάποιο κυβερνητικό πόστο, για ακόμη μία φορά. Επιπλέον, στη θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης,  ο οποίος είναι γνωστός, από παλιά, για τη θετική στάση του απέναντι στις εξορύξεις χρυσού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος, ακόμη και σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά και των δηλώσεων στελεχών της Eldorado gold ότι τα σχέδιά τους για τη Θράκη προχωρούν κανονικά, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία.

Ο κ. Καλαφάτης είχε αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου – Ροδόπης κατά των χρυσωρυχείων, όταν, τον Μάρτιο του 2008, εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε ημερίδα που έγινε στην Αλεξανδρούπολη ως υφυπουργός Ανάπτυξης. Μέλη της Επιτροπής και πολίτες, μόλις ανέβηκε στο βήμα ο κ. Καλαφάτης με παρατεταμένα χειροκροτήματα καισυνθήματα, απαίτησαν από τον υφυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα αδειοδοτηθεί η εταιρεία χρυσού, σε μία περίοδο που οι καναδοί, ήταν επικοινωνιακά στα φόρτε τους. Τελικώς, ο κ. Καλαφάτης αποχώρησε από την εκδήλωση εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών, ενώ σε δήλωσή του είχε αναφέρει: «Θλίβομαι γιατί σήμερα κατερρίφθη κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου και δημοκρατικής διαδικασίας. Θλίβομαι επίσης για όσους είναι υπεύθυνοι για αυτό ή επικροτούν τέτοιου είδους συμπεριφορές αφαιρώντας το δικαίωμα πρώτιστα από τους πολίτες της Θράκης να ενημερωθούν για την πορεία ζωτικών θεμάτων που αφορούν τον τόπο τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κυβέρνηση προσπαθεί με ευαισθησία να θεραπεύσει παθογένειες που έχουν την αφετερία στη δεκαετία του ʼ90 και όταν έχει βούληση με δημοκρατικές διαδικασίες, διάλογο και κοινωνική συναίνεση να δώσει πνοή ανάπτυξης σε μία περιοχή που για χρόνια ήταν στο περιθώριο».

Διαβάστε ακόμη  Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου – Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Εξάλλου, λίγες μέρες πριν το συμβάν, σε ερώτηση για το χρυσό την οποία είχε καταθέσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, ο κ. Καλαφάτης, έδωσε μία απάντηση που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως ξεκάθαρα θετική αντιμετώπιση της επένδυσης στη Θράκη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαφάτης, είχε αναφέρει ότι «η απομάκρυνση μιας μεγάλης επένδυσης, δεν πρέπει να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν θερμώ και ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εξόρυξης χρυσού με ιδιαίτερο σεβασμό στις απόψεις και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής».