Νικόλαος Γκότσης / Επιχειρήματα που απουσιάζουν από το αίτημα προς την Εθνική Τράπεζα για το υποκατάστημα των Φερών.

Στις 22 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε   έκτακτη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβούλιου  δια περιφοράς,  με ένα και μοναδικό θέμα . Την έγκριση υποβολής αιτήματος προς την Εθνική Τράπεζα για την συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος της στην Δ.Ε Φερών . Εισηγητής ήταν ο κ. Ζαμπούκης .

Δυστυχώς όμως , όπως διαπίστωσα,  η εισήγηση του κ. Ζαμπούκη ήταν κατώτερη των περιστάσεων , αφού δεν κατάφερνε να αποτυπώσει την πραγματική διάσταση του προβλήματος . Προχειρότητα στη σύνταξη  , έλλειψη ισχυρών επιχειρημάτων, χωρίς να σκιαγραφεί τις προοπτικές που υπάρχουν στην ανάπτυξη των Φερών.

Παρά το γεγονός ότι αναγκαστικά για λόγους συνοχής και πολιτικής ευπρέπειας ψήφισα την εισήγηση ,ώστε να παρουσιαστεί αρραγές και ομόφωνο το αίτημα μας, δεν μπορώ να μην αναφέρω ορισμένα επιχειρήματα τα οποία θεωρώ σημαντικά για την υποστήριξη του αιτήματος μας και τα οποία απουσιάζουν από το ψήφισμα του Δήμου.

Επιχειρήματα που απουσιάζουν .

1. Το υποκατάστημα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο της Εθνικής εντός της κεντρικής πλατείας των Φερών . Πριν λίγα χρόνια έγιναν παρεμβάσεις συντήρησης του . Επομένως η Τράπεζα  δεν επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα μίσθωσης .

2. Στην Δ.Ε  Φερών δραστηριοποιούνται  περισσότερες από 250 επιχειρήσεις που στην πλειονότητα τους αποτελούν πελάτες της τράπεζας.

3. Το υποκατάστημα των Φερών απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το Συνοριακό Σημείο των Κήπων και είναι το πρώτο τραπεζικό κατάστημα που συναντάνε οι επισκέπτες   από Τουρκία, ενώ παραδοσιακά αποτελεί και την πρώτη επιλογή Τούρκων πολιτών.

4. Στην πόλη των Φερών εδρεύει η 31η Μ/Κ Ταξιαρχία στελεχωμένη με δεκάδες εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , ενώ ταυτόχρονα αποτελεί  Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), στο οποίο παρουσιάζονται νέοι   νέοι  στρατιώτες  από όλοι την Ελλάδα,  που παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνοδευόμενοι επί το πλείστον από συγγενικά τους πρόσωπα.  

5. Επιπρόσθετα η πόλη των Φερών, είναι έδρα του Τμήματος Συνοριακής φύλαξης  Φερών και Αστυνομικού Τμήματος, με στελέχωση φτάνει τους 300 αστυνομικούς   και όταν εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα, αυτό το προσωπικό αγγίζει τους 500 υπαλλήλους . Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών  συναλλάσσονται με την Εθνική Τράπεζα .

6. Στην Δημοτική Ενότητα Φερών λειτουργούν (3) Παιδικοί Σταθμοί , (4) Δημοτικά Σχολεία , Γυμνάσιο και Λύκειο, τα οποία στελεχώνουν δεκάδες  εκπαιδευτικοί  , όλων των   βαθμίδων .

7. Στις Φέρες υπάρχουν τα Πολυδύναμα Ιατρεία με το ανάλογο προσωπικό.

8. Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στην χώρα, ιδιώτες  γιατροί,  σχεδόν όλων των ειδικοτήτων,  προτίμησαν τις Φέρες για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.  

9. Η εκ νέου λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου στις Φέρες θα ξαναφέρει του εμπόρους κρέατος στην περιοχή  και ένας σοβαρός οικονομικός κύκλος θα δημιουργηθεί γύρω από αυτό στο άμεσο μέλλον. .

10. Το τελευταία χρόνια  παρατηρείται μια αύξηση στις αγορές κατοικιών από στρατιωτικούς και νέα ζευγάρια στην περιοχή μας . Αιτία το πρόγραμμα εξοικονομώ, το φθηνό κόστος παλιών κατοικιών, αλλά και η πρόσληψη νέων  Συνοριακών  Φυλάκων που πλέον αφού εξασφάλισαν σταθερό εισόδημα, προσανατολίζονται στην δανειοδότηση για την αγορά κατοικίας.

Διαβάστε ακόμη  Συνάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX, H. Leijtens

11. Κατά κοινή ομολογία των πάντων, η Εθνική Τράπεζα έχει το μερίδιο του λέοντος στην καταβολή συντάξεων στους συνταξιούχους μας.  

12. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω την έλευση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων από την Αλεξανδρούπολη στο πελατολόγιο της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες , όσο και την προτίμηση της από  πολλούς  αγρότες, που την έχουν επιλέξει   για τις συναλλαγές τους.  

Αρνητικά επιχειρήματα

1. Η μαζική φυγή τον πελατών της Εθνικής προς άλλες τράπεζες που θα διατηρήσουν τα καταστήματα τους στις Φέρες. Αυτό έγινε και με την αποχώρηση της Εμπορικής Τράπεζας στο παρελθόν . Επειδή ως τράπεζας σας ενδιαφέρουν οι αριθμοί . Σταθμίστε τους μισθούς των τριών υπαλλήλων που έχετε τώρα,  με τις απώλειες που θα υποστείτε από την μαζική φυγή των πελατών σας ( κατάργηση πιστωτικών καρτών , απόσυρση λογαριασμών) .  

2. Οι ώρες που παρατηρούνται έξω από το κατάστημα της Εθνικής στην Αλεξανδρούπολη θυμίζουν άλλες εποχές αλλού  και να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει δημότης της Δ.Ε Φερών που θα πρέπει να υποστεί αυτή την ταλαιπωρία για να συνεχίσει να είναι πελάτης σας.

3. Και βέβαια όπως στην  φύση, έτσι και στην κοινωνία και στις συναλλαγές ,  όπου υπάρχει κενό, κάποιος θα βρεθεί να το καλύψει . Απλά η Εθνική Τράπεζα θα έχει απολέσει και διαρρήξει μια σχέση με τους πολίτες στην περιοχή μας που ξεκίνησε   το 1969 με την έλευση της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες.    

Σύμφωνα, με όλα τα παραπάνω, θεωρώ , ότι η παραμονή κι η συνέχιση της δραστηριότητας της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη μας αποτελεί , εκτός από σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της περιοχής μας και μια εξαιρετικά συμφέρουσα στρατηγική κίνηση της τράπεζας , αφού οι προοπτικές που προδιαγράφονται είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ίδια και τους μετόχους της.

Κατά την άποψη μου, θα είναι τεράστιο στρατηγικό και Εθνικό λάθος (ελπίζω να μην το βρούμε μπροστά μας) από την πλευρά της Διοίκησης , η επιμονή στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας του Καταστήματος  Φερών.  

                                                                                                                               Φέρες 23-6-2021

Για την παράταξη Πόλη και Πολίτες

Νικόλαος Γκότσης

Δημοτικός Σύμβουλος

πρώην αντιδήμαρχος Φερών