Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Οι εργαζόμενοι λένε ότι υπολειτουργεί, η διοίκηση πως λειτουργεί κανονικά!

Προσπάθεια ωραιοποίησης της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου καταβάλει σήμερα, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Κατά το «μοντέλο Ρούφου», ο κ. Χρήστος Καπετανίδης αναφέρει πως «όλα βαίνουν καλώς», παρά το γεγονός ότι όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, τα κρούσματα αφορούν ΟΛΟ το εύρος του προσωπικού του ήδη δραματικά υποστελεχωμένου νοσοκομείου. Η ανακοίνωση μάλιστα έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων, στην οποία αναφέρεται ρητά πως υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πως όλες οι κλινικές υπολειτουργούν. 

Εμείς παρουσιάζουμε και τις δύο ανακοινώσεις και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

Εμείς παρουσιάζουμε και τις δύο ανακοινώσεις και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί και εξαιρέθηκαν από τα καθήκοντά τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία των τμημάτων και η απογοητευτική συνολική εικόνα του Νοσοκομείου. Όλες οι κλινικές υπολειτουργούν λόγω της μετακίνησης έμπειρου προσωπικού για την στελέχωση των κλινών αντιμετώπισης του Covid-19.To μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η Χειρουργική κλινική λόγω επιμόλυνσης του προσωπικού της. Αναβλήθηκε η πλειονότητα των προγραμματισμένων χειρουργείων και διενεργούνται μόνο τα έκτακτα. Πολλά τα προβλήματα και στους τραυματιοφορείς καθώς πολλοί συνάδελφοι παρουσίασαν προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Το τμήμα της αποστείρωσης εδώ και δυο χρόνια έχει μείνει με δυο συναδέλφους με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να είναι δυσβάστακτος. Επιπλέον στα χειρουργεία για μεγάλο διάστημα δεν υπάρχει μόνιμος νοσοκόμος».

Αναφορικά με ένα από τα πιο βασικά αιτήματα των εργαζομένων, το Σωματείο τονίζει πως «είναι άξιο απορίας μας η μη διευθέτηση  της έλλειψης δύο απαραίτητων συνεργατών στον υγειονομικό χώρο και ιδιαίτερα σε καιρό πανδημίας του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας.

Γι’ αυτό ζητάμε εδώ και τώρα:

•​Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και την μείωση της εξουθένωσης των συναδέλφων μας.

•​Την άμεση πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας του προσωπικού .

•​Την εφαρμογή οργανωμένου σχεδίου με αυστηρά πρωτόκολλα τήρησης μέτρων προστασίας του προσωπικού και ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό.

•​Την μη μετατροπή όλου του νοσοκομείου σε κλίνες Covid-19 και την μετακίνηση του προσωπικού σε αυτές παραμελώντας όλα τα άλλα τμήματα καθώς και τις ανάγκες του γερασμένου πληθυσμού της περιοχής.

Τα προβλήματα αυτά επιβάλλεται άμεσα να επιλυθούν για το ακριτικό αλλά νευραλγικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου προς όφελος των εργαζομένων και πρωτίστως των πολιτών».

Η ανακοίνωση της διοίκησης

«Μετά την εκδηλωθείσα αιφνίδια, απρόσμενη και ανεπιθύμητη έξαρση του κορονοϊού στο ΓΝ Διδυμοτείχου και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην προκαλείται αναστάτωση στους συμπολίτες μας, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ  τα παρακάτω: Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίχθηκε απρόβλεπτα και αστραπιαία, ήτοι την ύπαρξη κρουσμάτων σε όλο το «εύρος» του Νοσοκομείου, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό, Τεχνικό, Παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και σε εργαζόμενους  από εταιρείες με τις οποίες είναι συμβεβλημένο το Νοσοκομείο. Τέθηκαν σε καραντίνα όσοι Ιατροί, Νοσηλευτές/τριες, Διοικητικοί υπάλληλοι,  λοιποί εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί στα τεστ, είτε ήρθαν σε στενή επαφή με συγγενείς που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Σε όλους δόθηκαν σχετικές οδηγίες,  ενώ ενημερώθηκαν να υποβληθούν σε τεστ μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας, οπότε θα επανεκτιμηθεί η περαιτέρω κατάσταση τους.

Ουδεμία επίδραση είχε όλη η ανωτέρω διαδικασία στη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, του οποίου όλες οι κλινικές, οι τομείς και όλα τα τμήματά του λειτουργούν κανονικά, ΕΝΩ στις χειρουργικές κλινικές αντιμετωπίζονται μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά, και  δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, ώστε η επάνοδος στην κανονικότητα να επέλθει  σύντομα και χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Για την όλη κατάσταση ενημερώθηκαν οι προϊστάμενες  Αρχές  και ο ΕΟΔΥ, προς περαιτέρω συνδρομή εάν χρειαστεί, ενώ ήδη ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης κ. Δημήτριος Τσαλικάκης  με παρεμβάσεις του  έδωσε λύσεις σε ανακύψαντα σχετικά θέματα, με τη συνδρομή και του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου  Ρούφου, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.

Ευχόμαστε καλή ανάρρωση σε όλους τους υπαλλήλους μας και τους περιμένουμε σύντομα γερούς στην υπηρεσία τους. ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ τους συμπολίτες μας ότι στο ΓΝ Διδυμοτείχου, που κλυδωνίστηκε, αλλά δεν κλονίστηκε,  καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε σε αυτό άπαντες να βρίσκουν ανταπόκριση στις σχετικές ανάγκες τους και προ παντός να έχουν την κατάλληλη ιατρική νοσηλεία και περίθαλψη».